Vídeňský Prátr ožívá ve starých filmech

12. červenec 2005

Na Císařské louce v Prátru probíhá do konce července první filmový festival tematicky spjatý s proslulým vídeňským zábavním parkem. Na programu letního kina jsou snímky, které byly natočeny v Prátru nebo o Prátru pojednávají. Ranou historii filmu a kina úzce spojenou s překotným rozvojem Prátru na přelomu 19. a 20. století dokumentuje zvláštní výstava.

V přelomové době kolem roku 1900 dobývají vídeňský Prátr vedle tradičních zpěvoher a zábavních produkcí v hostincích nové atrakce známé z dnešních matějských poutí - vláčky a kolotoče. K nim se druží vynález, který v kulturním životě 20. století způsobil menší revoluci: kino. Již v roce 1896, krátce po prvním veřejném filmovém představení ve Vídni a rok před postavením slavného obřího kola, jsou ve stánku Josefiny Kirbesové k vidění "Živé obrázky". O pár let později soutěží o přízeň publika již pět promítacích míst. Ke kinům v běžném slova smyslu mají ovšem ještě daleko: vyvolavači lákají na filmová představení do jarmarečních stánků, neexistují pevně stanovené začátky promítání, diváci vcházejí a vycházejí ven dle libosti. Teprve s promítáním delších filmů se ustavují konvence známé například z divadla, což se projevuje jak v architektuře, tak i v chování návštěvníků.

Noční Prátr, 1930

Této rané fázi kina je věnována výstava Prátr - kino - svět. Probíhá od 8. července do 18. září v Muzeu Prátru, umístěném v Planetáriu nedaleko obřího kola. Pod širým nebem v bezprostřední blízkosti, na Císařské louce, se během července promítají každý den filmy natočené právě v Prátru. Filmový festival se stejným názvem jako výstava byl zahájen 7. července světovou premiérou restaurované verze němého filmu z roku 1926 Mici z Prátru. Promítat se bude i slavný Třetí muž nebo Kabinet doktora Caligariho, ale i novější produkce, jako třeba Lunapark Pavla Lunginse (1992). Projekce začínají vždy v půl desáté večer a vstup na ně je volný.

Obří kolo v Prátru a kino Klein, okolo roku 1910

Výstava: Muzeum Prátru 8. července - 18. září 2005. Kurátoři: Werner Michael Schwarz, Ursula Storch. Otevřeno: út-pá 10-13 a 14-21.30, so-ne 14-21.30, od srpna vždy pouze do 18 hodin. Pratermuseum (v Planetáriu), Oswald-Thomas-Platz 1, A-1020 Wien Tel.: +43/1/505 87 47-0; e-mail: office@wienmuseum.at; www.wienmuseum.at; vstupné 2 eura / snížené 1 euro

Filmový festival: Císařská louka v Prátru (letní kino) 7. července - 31. července 2005; začátky projekcí: 21.30 hodin; www.filmarchiv.at; vstup volný

autor: (com)
Spustit audio