Jan Bednář: Trump odvolal ministra zahraničí Tillersona

13. březen 2018

Už jsme si zvykli na zvláštní chování současného amerického prezidenta Donalda Trumpa, který často budí pozornost svými radikálními výroky a nečekaným rozhodováním.

Liší se tím výrazně od většiny příslušníků americké politické „elity“ a možná právě proto uspěl před rokem a půl v prezidentských volbách, když svým radikalismem a extremismem dokázal oslovit tzv. průměrné Američany. Jeho rétorika byla přitažlivá hluboce nespokojené „dolní polovině“ americké společnosti, která si přála změnu.

Od počátku svého působení v Bílém domě ale budí Donald Trump také velké rozpaky svým – řekněme – nediplomatickým jednáním. Tedy pravým opakem toho, co musí dělat šéf diplomacie, kterým je v USA jako v každé demokraticky zvolené vládě ministr zahraničí.

Od šéfa diplomacie se očekává, že se bude vyjadřovat opatrně a promyšleně a že nebude popuzovat anebo zbytečně provokovat své partnery k unáhleným činům a rozhodnutím.

Jestliže americký prezident Donald Trump vystupuje občas v zahraniční politice jako pověstný „slon v porcelánu“, který neustále vyvolává spory, jeho ministr zahraničí musel naopak všechny zbytečné spory urovnávat a zahlazovat vzniklá nedorozumění.

Do funkce amerického ministra zahraničí nyní nastoupí Mike Pompeo, dosavadní šéf CIA

Odvede skvělou práci

Zdálo se, že zrovna Rex Tillerson má k takové funkci vlohy. Jako bývalý šéf exekutivy obrovské olejářské společnosti měl hodně zkušeností s vyjednáváním na mezinárodní úrovni. Dovedl brát ohled na odlišné ekonomické zájmy svých partnerů a hledat kompromis v jednání.

A koneckonců takové rozložení úloh mezi prezidentem a ministrem zahraničí nemusí být v politice na škodu a zdálo by se, že může dobře fungovat.

Až teprve teď se ale potvrzuje podezření, které se proslýchalo už delší dobu, že Donald Trump opravdu nebyl se svým ministrem zahraničí spokojený a že mu vadila opatrná vyjádření Rexe Tillersona v zahraničně politických otázkách.

Americký deník New York Times, který se často vyjadřuje kriticky k Donaldu Trumpovi, tvrdí, že Tillerson Trumpa v poslední době iritoval i tím, co neříkal, různými svými posuňky a výrazy v obličeji, například koulením očí.

Jan Bednář

Tillerson byl údajně pohoršen tím, jak málo Trump rozumí zahraniční politice a nenechával si to jen pro sebe. Ostatně o jeho odvolání se spekulovalo už loni na podzim.

Do funkce amerického ministra zahraničí nyní nastoupí Mike Pompeo, dosavadní šéf CIA, o němž Trump říká, že „odvede skvělou práci“. No uvidíme.

autor: Jan Bednář
Spustit audio