Vady nohou většinou získáme už v dětství

13. březen 2018

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme přivítali Olgu Wiesnerovou, která prodává a radí při koupi zdravotnických potřeby. Tématem byly zdravého nohy, péče o ně a pomůcky, které nám mohou při potížích pomoci.

„9 z 10 dětí se narodí se zdravýma nohama. Alarmující ale je, že každé 5. dítě jde do školy s nějakou získanou vadou. Vady se získávají především nošením nesprávné obuvi a bohužel také tím, že se děti málo hýbou. Protože noha je konstruovaná pro pohyb,“ říká host.

Když se začne dítě stavět na nohy, nedávejte mu hned botičky

Místo botiček pořiďte dětem silné ponožky s protiskluzovou úpravou. K tomu je dobré zvolit senzorický koberec, který nutí malé nožičky zpracovávat nerovnosti. „Problémem jsou plovoucí podlahy a dlažby, které nedávají nožičkám žádné stimuly,“ vysvětluje Olga Wiesnerová.

Získané vady z dětství se v dospělosti násobí

„Správná botička musí mít pevný opatek. To je naprostý základ. Jsme u patní kosti, která udává svislici celého pohybového aparátu. V momentě, kdy pata nemá dostatečnou oporu v botě, může tzv. vbočit,“ upozorňuje Olga Wiesnerová. Je to vada, která je u dětí častá.

Ploché nohy jsou dědičné

„Problém podélného plochonoží je to, že oblouk podélné klenby neplní svoji funkci, kterou je nést váhu a rovnováhu celého těla. Tím, že oblouk se propadá, tak dochází k tomu, že kotník, který nasedá na patní kost, se sníží dolů. Což se projevuje bolestmi kotníků, kolen, kyčlí,“ popisuje host.

Spustit audio