Klientkám ostravského domova Magnolie pomáhá netradiční terapeut – koza Róza

14. březen 2018

Domov Magnolie pro ženy trpící demencí v Ostravě-Vítkovicích má unikátního pomocníka – kozu. Na zahradě má chlívek a klientky ji rády hladí a krmí. K domovu patří také papoušci, dva kocouři, morčata a králík. Pravidelně tam docházejí i terapeuti se psy. Speciálně kontakt s kozou má podle vedení domova na ženy blahodárný vliv.

Kozu Rózu si oblíbila například Marie Poláková. „Paní Poláková nám taky ráda pomáhá uklízet chlívek, hrabe seno. Rodina nám taky občas daruje usušenou slámu,“ říká vedoucí aktivizačního oddělení Martina Mullerová.

„Rozinka je jako pejsek. Vodíme ji tady i na vodítku. Má asi dva roky, je teď v pubertě a občas dělá pěkné vylomeniny,“ doplňuje s úsměvem ředitelka domova Andrea Gibejová.

Venku je ještě voliéra s papoušky, zbytek místního zvěřince je momentálně v kulturní místnosti. „Ti ptáčci jsou krásní. Doma jsem taky takové měla. Kdyby mne sem z vrátnice pustili samotnou, byla bych tady co chvilku,“ říká paní Poláková u voliéry.

Paní Marie Poláková má ze všech zvířat asi nejraději kozu. „Na té koze se mi líbí, že neublíží. Kdykoli si ji pohladím, tak ona je taková něžná,“ vysvětluje klientka domova.

Hledala psa, našla kozu

„Já mám psa, který bude mít letos deset let, a chtěli jsme si k němu pořídit štěně. Takže jsem hledala internetu štěně a našla jsem kozu. Bylo tam, že ji nechtějí dát na maso, že je to mazlíček, že je zvyklá chodit na vodítku. Tak je tady a jsme všichni strašně moc rádi. Má blahodárný vliv na klientky, na jejich fyzičku i mentální rozvoj,“ vysvětluje ředitelka domova.

„Máme tady 73 klientek, z toho 70 procent je ležících, ale snažíme se je různým způsobem aktivizovat. Přes léto je i s těmi postelemi vyvezeme ven, když už je nemůžeme dát na vozíček. Vidí na ty ptáky a koza Róza na vodítku chodí kolem nich. A je fajn je pozorovat – když při polohování nebo umývání mají problém se otočit, tak venku najednou s tou Rozinou to jde,“ dodává ředitelka.

Vedení domova uvažuje, že k Róze pořídí ještě další kozu nebo kozla.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio