Mladí Rusové ctí liberální hodnoty, přitom budou ale volit Putina

14. březen 2018

Mnoho mladých Rusů žije z pohledu Západu ve světě protikladů. Ctí liberální hodnoty, v nadcházejících prezidentských volbách ale budou volit Vladimira Putina. Americký deník Washington Post přináší příběhy tří mladých lidí a jejich důvody, proč podporují autoritářského prezidenta. Za jejich rozhodnutím stojí směs naděje, rezignace a strachu.

Mladá žena si krátí cestu do školy pročítáním nezávislých zpravodajských serverů, které se často vyjadřují kriticky vůči současnému vládci Kremlu. „Ruská duše potřebuje, aby zemi vedl silný politik připomínající cara,“ domnívá se Jekatěrina Mamajová. Studentka žurnalistiky dobře ví, že tisk v její zemi není svobodný, v nadcházející prezidentské volbě bude přesto volit Putina. „Ruská média se snaží pošpinit Ameriku. Myslím si, že ve Spojených státech to je stejné, že se média snaží pošpinit Rusko,” říká dvacetiletá žena.

Lepší zle, než-li ještě hůř

Takzvaná „Putinova generace“ dosáhla dospělosti, aniž by měla potřebu rebelovat. Mladí lidé v Rusku nepamatují v roli hlavy státu nikoho jiného než Putina, který se poprvé stal prezidentem před 18 lety. Někteří z nich se účastnili demonstrací, většina ale Putina nakonec přijala, tvrdí sociologové. Z průzkumů vyplývá, že prezident má větší podporu mezi mladými než u veřejnosti obecně.

Skutečnost, že mladí Rusové jsou ochotní smířit se s tímto paradoxem, zároveň pomáhá vysvětlit, jak se Putinovi daří upevnit moc. „Člověk si uvědomí, že život pod Putinem vlastně není tak špatný, a přestane si stěžovat,“ vysvětluje osmnáctiletý Dmitrij Šaburov. „Když se ráno vzbudím ve svém bytě, nikdo mě nesebere a nezavře do gulagu,“ dodává budoucí podnikatel.

Mladé Rusy těší dohled a autorita

Podle amerického listu se očekává, že v nedělních prezidentských volbách Rusové znovu zvolí Putina do jeho již čtvrtého funkčního období. Pětašedesátiletý prezident proměnil mladou ruskou demokracii v autoritářský systém pod vlastním dohledem. Daří se mu potlačovat opozici skrze kontrolu hlavních televizních kanálů, bezpečnostních složek a soudnictví. Ale také proto, že má podporu veřejnosti, což uznávají i jeho protivníci.


Prosincový průzkum nezávislého sociologického Centra Jurije Levady ukázal, že 81 procent Rusů podporuje Putina. U mladých lidí ve věku 18 až 24 let je poměr ještě o pět procent vyšší. Téměř sedmdesát procent mladých lidí se zároveň domnívá, že se jejich země ubírá správným směrem. Ze všech dotazovaných napříč věkovými skupinami si to přitom myslí méně než šedesát procent.

Vše bude při starém

Generace, která má více mezinárodních kontaktů a přístup k více informacím než generace před nimi, teď Putinovi pomáhá upevnit moc. Než aby se zabývali zákroky namířenými proti prezidentovým oponentům, užívají si osobních svobod, kterých se jim dostává. K těm patří neomezený přístup k internetu, volný pracovní trh nebo otevřené hranice. Mnoho z nich zavrhuje státní televizi jako zdroj propagandy, přitom však opakují její hlavní tezi – tedy že Rusko potřebuje Putina, aby se ubránilo agresi ze strany Spojených států.

3977178--rusky-prezident-vladimir-putin--1-950x0p0.jpeg

A co je možná nejzásadnější – tyto mladé Rusy ovlivňují kolektivní vzpomínky na minulost, kterou sami nezažili, strach z návratu krize devadesátých let nebo dusivé atmosféry sovětského Ruska. Jekatěrina Mamajová si uvědomuje, že jejímu otci se žije lépe, než se žilo praotci, a proto doufá v o něco lepší budoucnost i pro sebe. „Budou to pravděpodobně jen drobné změny, ale je to lepší, než kdyby moc získal někdo, kdo v zemi neudrží rovnováhu,“ nastínila žena pro deník Washington Post. „Už o něm víme prakticky vše. Pokud ho lidé znovu zvolí, vše bude při starém, bude klid,“ dodává pak k Putinovi další student Pavel Rybin.

Nejistota a strach žene „Putinovu generaci“ ke konzervatismu

Také Dmitrij Šaburov si podle svých slov uvědomuje, že občané v Rusku mají méně svobod než lidé na Západě, a že za tím stojí Putin. Vzhledem k bouřlivé historii země prý ale není vhodná chvíle pro neotestované lídry jako Alexej Navalnyj.

Dojem, že situace v zemi bývala mnohem horší, a strach, že by se tím směrem mohla znovu ubírat, jsou podle sociologů charakteristickými rysy takzvané „Putinovy generace“. Osmdesát procent studentů ruských univerzit je přesvědčených, že mají více příležitostí než jejich rodiče. Většina z nich zároveň odpověděla, že se bojí nejisté budoucnosti a hrozby nového globálního konfliktu, vyplývá z průzkumu provedeného Vyšší školou ekonomickou (HSE) v Moskvě.

Změnu chce jen zlomek lidí

„V Rusku není dostatečně velká skupina lidí, kteří by požadovali radikální změnu. Navzdory představám Západu patří Rusové mladší 25 let k nejkonzervativnějším skupinám obyvatelstva,“ tvrdí zpráva think tank Evropská rada pro mezinárodní vztahy (ECFR).

Americký deník konstatuje, že názory tří mladých lidí potvrzují úspěšnost kremelské strategie „řízené demokracie“, tedy vytváření dojmu politické svobody navzdory sílícímu autoritářství. Podle příznivců opozičníka Navalného – z nichž mnohým je rovněž kolem dvaceti – nicméně tito lidé žijí s klapkami na očích. Aktivisté mají jasno – kdo volí Putina ze strachu, že by se situace jinak mohla zhoršit, si prý neuvědomuje, že akceptováním současného stavu jen dojde k jeho dalšímu zhoršení, dočteme se na stránkách listu Washington Post.

Spustit audio