Hudba na Rádiu Junior

15. březen 2018

Stanice proměnila hudební dramaturgii tak, aby korespondovala s vkusem nové cílové skupiny.

Krásný večer přeji.

Mám dceru (7 let) a kluka (5 let), kteří rádi poslouchali Rádio Junior - zejména jeho večerní Klub a ranní vysílání. Od změny šéfredaktora Rádia junior mé děti tomuto rádiu přestávají naslouchat. Obě se učí anglicky, chceme s nimi cestovat, možná dokonce bydlet v zahraničí, měli jsme kapelu, ve které jsme zpívali i anglické songy, několik let jsme v USA pracovali, takže nejsme s manželem v žádném případě zaujati proti cizím jazykům.

Nicméně na teenagerské písně v angličtině textem vesměs o lásce ve třech větách jsou naše děti moc malé. A snad i moc chytré. Měla jsem za to, že je Rádio Junior určené dětem na prvním stupni základní školy, které se chtějí poslechem rádia bavit i vzdělávat. V posledním období mám ale pocit, že je určené spíš mainstreamovým starším dětem. Anglické písně jsou fajn, ale bylo by možné je kombinovat s českými, které můžou děti zaujmout i díky jejich obsahové stránce?

Výběr hudby jako i způsob komunikace s dětmi na Rádiu Junior je v poslední době podbízející a uměle tlačená do cool zóny, charakteristické spíš pro Evropu, Impuls nebo Frekvenci 1. Bude mi líto, když za pár let zjistíte, že Rádio Junior vychovalo posluchačskou základnu uvedených soukromých stanic.

Zuzana Medvecká

<hr/>

Vážená paní Medvecká,

děkuji Vám za dopis, dobře rozumím Vašim výhradám. Dovolte jednu poznámku na úvod.
Rádio Junior stálo na prahu změn, které chtěl provést jeho nový šéfredaktor Petr Zettner, když přišla smutná zpráva o jeho odchodu. Nyní má tato stanice v čele Tomáše Vacka, který, jak věřím, bude chtít přispět k jejímu rozvoji stejně důsledně jako pan Zettner. Jakým směrem to bude, naznačuje jeho odpověď, kterou jsem si v souvislosti s Vaším dopisem vyžádal.

V zásadě je Váš postřeh správný. Předchozí vedení uvažovalo o tom, že soustředí pozornost na děti ve věku 8-12 let a pro ty mladší vyhradí například kanál Rádio Junior Písničky - http://prehravac.rozhlas.cz/webik/. Ten doporučuji Vaší pozornosti, protože bude i nadále vysílat pro děti ve věku do 7 let výhradně česky zpívané skladby.

Tomáš Vacek ve svém vyjádření uvádí:

"Rádio Junior v tuto chvíli prochází transformací, a to především proto, že není možné uspokojivě oslovit hromadně posluchače ve věkovém rozmezí 3–12 let. Je tedy nutné schéma vysílání nastavit tak, aby v určitých programových segmentech oslovilo správnou cílovou skupinu. To s sebou mimo jiné nese i změnu primární cílové skupiny, kterou jsou v tuto chvíli děti ve věku 8–12 let, což ovšem neznamená, že bychom na tvorbu pro děti mladší, tedy děti předškolní či prvních ročníků základní školy, rezignovali. Nicméně změny, které v souvislosti s výše uvedeným v proudovém vysílání nastaly, znamenají také mimo jiné proměnu hudební dramaturgie tak, aby korespondovala se vkusem a požadavky uvedené cílové skupiny. Sdílím ale názor pisatelky, že by se písně měly kombinovat se skladbami českými, a to takovými, které jsou dejme tomu v textu literárně zdatné a obsahově hodnotné. Vše je v tuto chvíli v určité vývojové fázi, proces není u konce a i toto stanovisko bude při výběru skladeb dále bráno na zřetel. Z vysílání určitě nezmizí ani titulkové pořady typické nikoli pro komerční, ale pro veřejnoprávní sektor, tedy např. četby na pokračování, či jiné literárně dramatické útvary, jako je pohádka či rozhlasová hra pro děti a mládež. V proudovém vysílání se pak budou objevovat zajímavosti a novinky ze světa literatury, filmu, divadla, vědy i techniky, často formou reportáží, které vytvoří sami posluchači. Abychom i k takovýmto formátům děti dokázali přivést, je v první fázi nezbytné oslovit je samotné, „mluvit jejich jazykem“ – což ovšem samozřejmě neznamená podbízivost ani jakoukoli úlevu na jazykové kultuře moderátorů z hlediska stylistického, gramatického, či ortoepického."

Budoucnost Rádia Junior je, jak naznačuje Tomáš Vacek, otevřená otázka. Jistě bude záležet také na zpětné vazbě od dětí a rodičů, jakou představuje i Váš dopis.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio