V Ženevě výrobce předvedl mechovou pneumatiku

15. březen 2018

Letos tomu bude 130 let, kdy si skotský veterinář John Boyd Dunlop nechal patentovat vzduchem plněnou pneumatiku. Na letošním Ženevském autosalonu si ale návštěvníci mohou prohlédnout kola, která nejsou naplněná vzduchem, ale živým mechem. Díky němu může pneumatika vyrábět kyslík.

Speciální pneumatika je zajímavá tím, že má ve svém středu, kde se pneumatika obvykle hustí a tam kde je běžně vzduch, tak tam je mech za síťkou. „Je to koncept kyslíkové pneumatiky. Ten zelený vnitřek je opravdu živý mech. Díky jeho fotosyntéze vlastně čistí vzduch, protože přeměňuje oxid uhličitý na kyslík, který vypouští zpátky do ovzduší,“ vysvětluje zástupce výrobce pneumatik Alexander Verstappen.

Zároveň dodává, že díky této technologii by se ve městech mohla zlepšit čistota vzduchu. „Spočítali jsme, že pneumatika dokáže vyprodukovat 4000 tun kyslíku za rok. Pro představu, to je jako kdybyste vysázeli 11 fotbalových hřišť plných stromů.“

Mechová pneumatika

Marek Tomíšek, šéfredaktor portálu úsporně.info, který si pneumatiku také prohlédl si, ale nemyslí, že by se tímhle způsobem povedlo snížit emise. „Já si myslím, že určitě ne. Je to spíš pokus udělat něco zajímavého, ale nemyslím si, že to má nějaké reálné využití, protože pneumatika má mít funkci, aby měla dobrou přilnavost, dobré jízdní vlastnosti, ale co se týče ekologie, tak je lepší se zaměřit na to, abychom těmi auty produkovali co nejméně emisí. Co se týče té fotosyntézy, tak na to je lepší neničit lesy a nechat je dělat svou práci.“

Výrobci mají v plánu použít tato kola jako doplněk elektromobilů. Díky fotosyntéze mechů by totiž navíc byla schopná vyrábět i vlastní elektřinu, kterou by auto mohlo využít.

autor: Jan Pastor
Spustit audio