Jak na virové kožní infekce? A proč očkovat kluky proti HPV viru?

6. březen 2018

V dětství je velmi náchylná. Disponuje úžasnou pamětí, díky které vám ale nic nedaruje. Je to největší orgán lidského těla, který do sebe nasává neduhy jiných orgánů. Je neustále vystaven okolnímu světu, tudíž musí také poměrně často bojovat s nejrůznějšími bakteriemi a viry zvenčí. Řeč je o lidské kůži. V pořadu Atrium Rádia Junior jsme si povídali o virových a kožních onemocnění u dětí. Do studia přišla dermatoložka Lucie Jarešová.

Viry trápí především „narušenou“ pokožku

Pokožka nás chrání, a proto bychom měli my chránit ji. Jakkoli narušená kůže je vždy náchylnější vůči nákazám. Pokud má vaše dítě odřeniny, přesušenou pleť, atopický ekzém, plísně nebo jiné kožní potíže, určitě se vyvarujte chození do bazénů, dětských koutků a podobných zařízení. Je také dobré chránit kůži hydratačními krémy, aby měla dost vlhkosti a nevysychala. Ve veřejných sprchách a v bazénech je samozřejmě dobré pokožku na chodidlech krýt jakoukoli k tomu určenou obuví.

Moluska – malá ale nepříjemná

Velmi častým virovým kožním onemocněním u dětí jsou tvz. moluska. Jde o výsev malých, ale obvykle pěkně svědivých puchýřků. Tyto drobné útvary mívají většinou barvu kůže. Některé mohou být ale načervenalé, nažloutlé, bělavé nebo perleťové. Uprostřed nich bývá propadlina, která vzdáleně připomíná pupík. Moluska se mohou objevit po celém těle. Přenášejí se kontaktem, takže je děti mohou přinést ze školky, školy, herniček i z plavání. Nejčastěji moluska trápí děti do 8 let.

Dermatologové je zpravidla léčí lokálními přípravky. Občas ale musí zvolit invazivní metodu – tedy vyškrábnutí speciální pinzetou. Někteří kožaři moluska dokonce zmrazují nebo používají laser. Moluska by neměla zanechávat jizvy. Ty vzniknout pouze tehdy, pokud si dítě moluska rozškrábe. Jak lze zatočit s cca 500 moluskami – i o tom mluvila lékařka Lucie Jarešová.

Plané neštovice mohou do vody

Proti planým neštovicím se sice dá v dnešní době očkovat, ale Lucie Jarešová to nedoporučuje. Vakcinace totiž nezajistí, že se nemoc neobjeví v dospělosti. A tehdy mohou neštovice mít daleko horší průběh. Pro těhotné ženy a jejich nenarozené miminko mohou být dokonce velice nebezpečné. Podle paní doktorky je lepší přetrpět větší výsev neštoviček, a dítěti v tom období poskytnout maximální možnou úlevu. Podle Lucie Jarošové není nutné malého pacienta udržovat mimo vodu – pokud je mu to příjemné, sprchování by nebránila. Ideální je pak posypat neštovice pudrem, aby se vysoušely. A opět je stejně jako u molusek důležité zabránit, aby si je dítě neškrábalo a nevylupovalo. Právě tyto činnosti způsobují nechtěné jizvičky.

Kluci se mohou také očkovat proti HPV viru

Velice nebezpečným virem, který způsobuje různé výrůstky na pokožce je virus HPV. Jeden z nich způsobuje rakovinu děložního čípku, a proto se u nás děvčata mohou nechat proti němu naočkovat. Nově tak mohou učinit i chlapci. Ideálně ve 13 letech. Toto očkování je zpravidla zdarma.

Detaily nejen k očkování proti HPV se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor v pořadu Atrium s dermatoložkou Lucií Jarešovou z ordinace L-Dermamedest. A pokud chcete vědět, co je to syndrom ruka-noha-pusa, jak rozlišit pátou a šestou nemoc a proč se opět rozšiřuje nákaza spalniček – máte o několik důvodů více k poslechu pořadu. Moderovala ho Petra Lazáková.

autor: pma
Spustit audio