Libor Dvořák: O víkendu proběhnou v Rusku prezidentské volby. Jejich vítězem bude Vladimir Putin

15. březen 2018

Ruský vůdce Vladimir Putin se tři dny před prezidentskými volbami rozhodl ukázat spoluobčanům svou lidskou tvář, když nechal na sociální síti zveřejnit dokument s osobními vzpomínkami a životními příběhy.

Popsal své působení v zahraniční misi sovětské tajné služby KGB. Přiznal se také, že později v roce 1996 se v Petrohradě ocitl bez práce a uvažoval o kariéře taxikáře. Nakonec ale neskončil za volantem, nýbrž i pro sebe dosti nečekaně v Kremlu.

Běží v Rusku předvolební kampaň nebo ne? Nejsprávnější by asi bylo říct, že běží hned dvě: Jedna Putinova, šperkovaná jeho výjezdy do Dagestánu, na Krym i jinam, každodenními reportážemi o všem, co záslužného hlava státu zrovna spáchala, a korunovaná nedávným poselstvím Federálnímu shromáždění o stavu země.

Předvolební kampaň v Rusku

Ta byla tentokrát koncipována jako vyloženě předvolební projev, protkaný informacemi o přímo fantastických nových zbraních, které má Rusko k dispozici, i s prohlášeními o tom, že Rusko čeká „několik desítek let nepřetržitých úspěchů“.

A pak je tu kampaň druhá, jíž si první muž největší země světa okázale nevšímá, kampaň, která má sice alespoň formálně klasickou podobu, jakou známe i odjinud ze světa, ale ve skutečnosti je to jen hemžení sedmi předem beznadějně poražených, kteří nemají šanci ani na dílčí symbolický úspěch.

Ruský vůdce Vladimir Putin se tři dny před prezidentskými volbami rozhodl ukázat spoluobčanům svou lidskou tvář

70 procent

Vrcholem tohoto hemžení je zatím gesto pro většinu Rusů poněkud problematické kandidátky Xenie Sobčakové, která je na jedné (kremelské) straně vydávána za opoziční kandidátku a smí i na státních televizích říkat doslova co chce, ale na straně druhé (opoziční) je vnímána jen jako trapný kremelský projekt, který nelze brát vážně.

Právě Xenie se přitom v poslední televizní debatě na kanálu Rossija 1 dopálila na ostatní účastníky diskuse, kteří jí neustále skákali do řeči a nenechávali ji domluvit, takže se nakonec rozplakala a ze studia během živého vysílání odešla.

Předvolební kampaň v Rusku

Známý ruský gentleman Vladimir Žirinovskij, s nímž se už v jedné z předchozích debat taky hrubě poškorpila, ji vyprovodil vskutku laskavým výrokem: „Vybreč se, holčičko, maminka už jde!“

V neděli tento chvílemi opravdu nedůstojný tyjátr skončí tím, že jeho účastníci dostanou od voličů od pár desetin do pár procent a gosudar, který zemi fakticky (tedy i jako premiér z období 2008-2012) vládne už skoro 20 let, bude znovu korunován přinejmenším do roku 2024.

Libor Dvořák

Otázka v tuto chvíli zní, s jak velkou podporou a za jaké účasti se čtvrtý Putinův triumf v prezidentských volbách odehraje. V médiích se v posledních dnech znovu a znovu omílá údajný pokyn Kremlu, že cílem je 70 procent hlasů při účasti 70 procent. Problémem je, že ve velkých městech je to podle posledních průzkumů mnohem méně a zaručena není ani kýžená volební účast.

Rusko je ovšem země neomezených možností a co nenapadá do volebních uren, dá se dotvořit na úrovni volebních komisí všech stupňů. Což se, bude-li toho zapotřebí, taky stane.

autor: ldo
Spustit audio