Jan Bednář: Diplomatické následky otravy agenta

15. březen 2018

Dalo se očekávat, že britská vláda odpoví dostatečně razantně na útok nervovým plynem, který se nedávno uskutečnil na britském území proti cizinci, který zde dostal azyl, aby nebylo možné přehlédnout všeobecné rozhořčení, které aféra vyvolala.

Ostrou diplomatickou odpověď ostatně slíbil britský ministr zahraničí Boris Johnson hned druhý den po útoku na bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a dceru Julii, k němuž došlo 4. března ve městě Salisbury, bude-li prokázáno, že za útokem stojí Rusko.

A tato rázná odpověď na sebe nedala dlouho čekat. Ve středu večer oznámila v dolní komoře britského parlamentu premiérka Mayová, že Británie vyhostí z Londýna celkem 23 ruských diplomatů, což představuje velkou část ruského zastupitelství v Londýně.

Počet vypovězených diplomatů je vysoký, mnohem vyšší než bývá zvykem při různých odhalených špionážních akcích, zřejmě právě proto, aby Británie dala jasně najevo, že nepřipustí takovéto zasahování do svých vnitřních věcí a porušování své integrity.

Jednalo se o útok zakázanou chemickou látkou, která se vyráběla v Sovětském svazu pro armádu v 70. a 80. letech minulého století pod názvem Novičok

Neochota Moskvy poskytnout informace

Pokud jde o pachatele útoku, nejsou ze strany vyšetřovatelů zjevně už žádné pochybnosti. Jak bylo zjištěno, jednalo se o útok zakázanou chemickou látkou, která se vyráběla v Sovětském svazu pro armádu v 70. a 80. letech minulého století pod názvem Novičok.

Její užití nyní je proto zároveň porušením mezinárodního práva. Ačkoli Moskva odpovědnost popírá, je zřejmé, že jedině z ruských armádních skladů mohla tato látka pocházet.

Jan Bednář

Nejvyšší představitelé Spojených států, Německa, Francie a Británie, tedy prezidenti Donald Trump a Emmanuel Macron a kancléřka Merkelová a premiérka Mayová vydali ve čtvrtek společné prohlášení, v němž se pozastavují nad neochotou Moskvy poskytnout informace o chemickém programu, který sloužil k vývoji této nebezpečné látky, a žádají Rusko o vysvětlení.

Zcela jednoznačně také vyzněla rozprava o této věci na půdě Rady bezpečnosti OSN, kde postoj britského velvyslance Jonathana Allena podpořila americká zástupkyně Nikki R. Haleyová.

Oba postižení útokem, Sergej Skripal s dcerou Julií, zatím zůstávají stále v kritickém stavu v nemocnici, ale je zřejmé, že jejich naděje na vyléčení jsou velmi malé. A to ještě může přijít odpověď Ruska ve formě odvety - vypovězení britských diplomatů z Moskvy.

autor: Jan Bednář
Spustit audio