Celiakie je dědičné onemocnění

15. březen 2018

Onemocnění celiakií znamená celoživotní přísnou dietu. Nutriční terapeutka Jitka Turňová přišla do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct, co lidé postižení touto chorobou mohou jíst a také, jak onemocnění poznat.

Lidé s celiakií nemohou jíst potraviny obsahující lepek. Jedná se o všechno, co se vyrábí z ječmene, pšenice, žita nebo ovsa. „Lepek je bílkovina, která je obsažená v zrnu. Ale lepek sám o sobě zkvalitňuje mouku. A čím je větší obsah lepkou v mouce, tím je mouka kvalitnější,“ vysvětluje Jitka Turňová. Celiakie je dědičným onemocněním a možnou prevencí je kojení a příjem lepku dítětem ve věku od 4 do 7 měsíců života.

Celiakie je něco jiného, než alergie na lepek

Celiakie je onemocnění imunity, která reaguje na lepek a vyvolává záněty ve střevech. Alergie na lepek je alergií v pravém slova smyslu, stejně jako například alergie na ořechy, ryby a na cokoliv dalšího. „Velký rozdíl je v tom, že když člověk má celiakii, tak může mít určitou toleranci na lepek. Uvádí se, že bezpečná dávka lepku je 20 mg za den,“ vysvětluje Jitka Turňová. U lidí alergických na lepek vyvolává alergickou reakci i minimální množství lepku.

Celiakii a alergii prokáže nebo vyvrátí jen odborné vyšetření

Při podezření na celiakii není dobré lepek ze stravy odstranit. Může totiž dojít k tomu, že pacient na vyšetření přijde a nebude žádná reakce ve střevech. Takové vyšetření pak celiakii neprokáže. „Vždycky se dělají krevní testy. Pokud vyjdou negativně, tak máte šanci 99 procent, že celiakii nemáte,“ říká Jitka Turňová.

Bezlepková dieta pro zdravého člověka je zbytečná

„V roce 2018 nejsou známé jediné pozitivní účinky na zdraví, které by souvisely s vyřazením lepku nebo pečiva. Ani na zlepšení výkonosti u sportovců to nemá vliv. Naopak bylo prokázáno studiemi z roku 2009, že zavedení bezlepkové diety pro zdravého člověka může mít negativní dopad v podobě příjmu vlákniny a vitamínu B,“ vysvětluje host.

Spustit audio