Svatý Patrik byl původně Římanem, dožil se prý více než sta let. Co všechno nevíte o oslavách irského patrona?

17. březen 2018

Kam sahají kořeny „zelených“ oslav? Kdo byl svatý Patrick? Oslavy dne svatého Patrika připadají na sobotu 17. března. Kde je v Praze oslavit?

Proč právě 17. března slavíme svátek svatého Patrika, patrona Irska? „Je to den, kdy svatý Patrik údajně zemřel. Fakt nejde úplně doložit, objevuje se v Ulsterské kronice, která byla sepsána na základě starších zdrojů až v 15. století, tisíc let poté, co žil svatý Patrik, který bezpochyby byl historickou postavou. V kronice se píše, že se dožil požehnaného věku 120 let, což moc důvěryhodně nezní,“ pochybuje nad kronikou překladatel.


Radvan Markus je překladatel z angličtiny. Působí na ústavu anglofonních literatur a kultur Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Je autorem překladů patnácti knih z irštiny.

Patron Irska nebyl původně Ir. Svatý Patrik pocházel z římské rodiny žijící v Británii. Podle jeho vlastního životopisu ho v šestnácti letech unesli piráti a prodali ho v Irsku do otroctví. „Patrikovi se po šesti letech podařilo z otroctví utéci, ale irsko ho nějakým způsobem okouzlilo i přes ty útrapy, které tam zažil,“ vysvětluje Markus. Poté, co byl Patrik vysvěcen na kněže, se proto do Irska vrátil.

Oslavy svatého Patrika si spojujeme se zelenou barvou, zelenými klobouky. „Je to součástí stereotypního obrazu Irska, hospody, skřítci leprikóni, to všechno k Irsku patří.“ To vše bude možné v rámci oslav spatřit v ulicích Prahy, kde budou jedny z největších oslav svatého Patrika.


Zelená je symbolem Irska, souvisí s irskou krajinou, která díky vydatnosti srážek oplývá sytě zelenou barvou. Význam irského slova glas, které se překládá jako zelená, býval mnohem širší, sahal od světle šedé přes zelenou až po světle modrou, takže jediným slovem šlo popsat veškeré odstíny irské krajiny.Radvan Markus

„Já jsem se podílel hlavně na organizaci části oslav v Kampusu Hybernská, kde je rozmanitý program, přednášky o konfliktu v Severním Irsku, workshopy pletení aranských svetrů nebo irského stepu, večer koncert. Vrcholem oslav bude průvod, který bude startovat právě z kampusu Hybernská,“ zve Radvan Markus. Další program nabídne například klub Roxy.

Z pohledu gastronomie patří k oslavám konzumace tradičních irských alkoholických nápojů, což je černé pivo stout a whisky. Často se podávají tradiční irské pokrmy, jako je Irish stew, což je obdoba guláše, která se obvykle vaří ze skopového masa.

Poznáte rozdíl mezi irskou a skotskou whisky? „Jsou dva rozdíly. Jeden je, že slad při výrobě irské whisky se suší proudem vzduchu, u skotské nad rašelinným kouřem, proto má typicky kouřovou příchuť. Rozdíl je také v počtu destilací, irská se destiluje třikrát, skotská dvakrát,“ vysvětluje překladatel.

Hřbitovní hlína nemá v českém překladu obdoby

Logo

Radovan Markus je také autorem komentovaného českého vydání knihy Hřbitovní hlína. Román je starý téměř 70 let. Čím je kniha výjimečná a proč právě teď? „Je považována za nejlepší irskojazyčný román 20. století. Dlouho trvalo, než se dočkala jakýchkoli překladů, první překlad do angličtiny vyšel v roce 2015. Originál je dost náročný, má pověst výjimečného díla a překladatelé se toho trochu báli,“ vysvětluje Markus.

Podle novinových titulků je Hřbitovní hlína počin, který nemá v rámci českého překladatelství moderních keltských jazyků obdoby. „Překladů z moderních keltských jazyků není tolik, takže není taková konkurence, směje se Markus. „Nejsem jediným, překladatelů je asi osm.“

autoři: pst , jaw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.