Pardubice jsou městem koní, perníku a také kouzel a kouzelníků

17. březen 2018

Největší muzeum kouzel v České republice vzniklo v Pardubicích. Najdete tam stovky nejrůznějších kouzelnických rekvizit z celého světa i unikátní knihovnu. Nechybí ani jeviště, na kterém se pravidelně každou sobotu představují kouzelníci z celé republiky.

David Kopecký je jedním z lektorů, který mladé kouzelníky učí základní triky. V Muzeu kouzel se scházejí každý čtvrtek odpoledne.

„Když mi bylo asi sedm, tak jsem dostal kouzelnickou sadu, tak to mě nadchlo, pak v televizi běžela show Davida Copperfielda, no a pak už jsem se o to začal zajímat, jezdil jsem po různých seminářích a vzdělávám se u těch nejlepších,“ říká mladý kouzelník David Kopecký.

Z hasičárny na kouzelnické jeviště

Velkou oporu pardubického kouzelnického týmu představuje kouzelnice Wendy, civilním jménem Vendula Horáková.

Pracuje jako tisková mluvčí pardubických hasičů a kouzlení je pro ni příjemný oddech od reality. Kouzlit začínala už jako malá holka. Dnes své umění předává dceři Elišce, která vyhrává soutěže po celé republice.

Poctivé prvorepublikové kouzelnické rekvizity

Svou unikátní soukromou sbírku věnoval muzeu pražský kouzelník a sběratel Pavel Langer. Rád vzpomíná, jak začínal jako mladý kouzelník na Karlově Mostě. Byla to pro něj ta nejlepší škola. „Pořád k tomu mám citový vztah, protože jsem tu sbírku budoval 25 let a svážel jsem rekvizity z celého světa,“ podotýká kouzelník Pavel Langer a ukazuje to nejcennější ze své sbírky. „Tady v tom místě máme ukázku, jak vypadala kouzelnická scéna na počátku dvacátého století. Jsou tady unikátní aparáty mechanické, které se v té době vyráběly a předváděly na jevištích.“

Čtěte také

Sběratel nedá dopustit na poctivou práci starých mistrů a zásadní je podle něj kvalita materiálu. „Mně nesmí přijít do ruky současný rekvizity z plastu, které přímo nesnáším. I když čaruju, tak většinou pracuju s těmi starými věcmi, protože mají nádherný design.

České kouzelnické legendy

V pardubickém Muzeu kouzel nechybí ani ukázky extrémní magie, o kterou mají velký zájem hlavně děti. Opravdové nadšence zaujmou informace o legendách českého i světového kouzelnického oboru. Majiteli muzea Ladislavu Kůrkovi se podařilo sehnat ucelené informace o průkopnících českého kouzlení, které nejsou nikde jinde k vidění.

Epozice Muzea kouzel je řazená tematicky

Unikátní kouzelnická knihovna

Muzeum kouzel v Pardubicích se pyšní ještě další raritou, jedinečnou sbírkou kouzelnických knih. „Jsme teď v knihovně Muzea kouzel a magie v Pardubicích. Je to opravdu velká sbírka kouzel, tady se dá načerpat hodně inspirace z různých starých knížek, protože stará kouzla už nikdo nedělá, to je inspirace, vlastně všude kolem vás je inspirace,“ uzavírá David Kopecký.

autor: jsl
Spustit audio