Česká mládež v roce 1968

27. duben 2021

Nepříjemné otázky a příjemné i méně příjemné odpovědi, tak by se dala charakterizovat atmosféra na masových mítincích mládeže s „představiteli veřejného a politického života“ v roce 1968.

Čtěte také

Rok 1968 a česká mládež, to jsou hlavně mohutné akce označované jako mítinky, na kterých hovořili, a hlavně odpovídali na dotazy přítomných, politici, novináři, ekonomové, spisovatelé, studentští vůdci a další klíčoví aktéři pražského jara.

V rozhlasovém archivu jsou zachyceny tyto akce dvě: 20. března na pražském Výstavišti, tedy těsně před odstoupením Antonína Novotného z funkce prezidenta republiky a 13. listopadu na Žofíně, tedy už v depresivním pookupačním období.

V obou případech jde o několikahodinovou nahrávku, ale zatímco první mítink byl v nastupujícím obrodném procesu vysílán v rozhlase celý, a dokonce týž den a pouze s nevelkou časovou prodlevou danou vysílacím schématem, ten druhý – jehož nahrávka je podstatně technicky horší – již odvysílán nebyl.

Nepovinné akce s temnými tóny

Tyto akce, na rozdíl od dvacetiletí předchozího i následujícího, nejenže nebyly povinné, ale řada zájemců se na ně vůbec nedostala. První mítink měl atmosféru místy až přehnaně optimistickou, ale zazněly zde i temnější tóny.

Čtěte také

Reformní komunista Josef Smrkovský, v té době ještě ministr vodního a lesního hospodářství, ale krátce nato už předseda Národního shromáždění, mluvil několikrát.

Vybrali jsme úvod jeho projevu, kde varuje před policejními provokatéry a velmi pozoruhodnou pasáž, kde zastrašuje přítomnou mládež v souvislosti s tím, že se v Manifestu pražské mládeže neobjevila původně navržená věta, velmi servilní vůči Sovětskému svazu. Smrkovský zde předvedl mistrovskou ukázku demagogie a nepatrně pozměněnou formulaci se mu podařilo do manifestu prosadit.

Josef Smrkovský - místopředseda ČNR v době Pražského povstání

Z tohoto mítinku jsme vybrali ještě ukázky z vystoupení (staro)nové vycházející hvězdy politického nebe Gustáva Husáka, studentských vůdců Luboše Holečka a Zdeňka Zbořila a básníka Jaromíra Hořce, který mluvil o represích vůči mládeži v druhé polovině šedesátých let.

Čtěte také

Z listopadového setkání jsme vybrali ukázky z vystoupení profesionálního mládežníka Zbyňka Vokrouhlického, studentského vůdce Miroslava Prokeše a krátkou (leč velmi trefnou) analýzu obrodného procesu, jejímž autorem byl novinář Jiří Hochman. U obou akcí jsme z časových důvodů museli pominout vystoupení řady dalších výrazných osobností.

Ukázky z obou mítinků doplňují ještě úryvky z komentáře o mládeži v zahraničí a z pořadu o mládežnickém slangu – obojí natočené rovněž v roce 1968.

Poslechněte si celý pořad v audiu. Pavel Hlavatý ho připravil už v roce 2018.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.