Češi přesolují. Riskují vysoký krevní tlak, infarkt nebo mozkovou mrtvici. Jak změnit jídelníček?

18. březen 2018
Glosa Pavla Maurera

Tušíte, kolik soli každý den sníte? Podle ministerstva zdravotnictví zkonzumují Češi denně okolo 15 gramů této pochutiny. Světová zdravotnická organizace přitom doporučuje spotřebu omezit jen na 5 gramů soli za den.

Patříte k těm, co si rádi trochu víc přisolí polívčičku? Nebo snad dokonce k takovým ignorantům, kteří hned jak nafasují talíř s jídlem, tak, aniž by vůbec ochutnali jaké to je, rovnou se natáhnou po slánce, pepřence a už to tam ládují podtlakem? Tak já vám zkazím radost: To je špatně!


5 cest k 5 gramům:
1. Vzdělávat obyvatelstvo o nebezpečí vysokého příjmu soli.
2. Informovat kolik soli je v různých potravinách.
3. Zapojit výrobce a motivovat je k redukci obsahu soli všude tam, kde je to technologicky únosné.
4. Trvat na označování potravin, na uvádění výživových hodnot, aby se spotřebitelé mohli kvalifikovaně rozhodnout co si dají do pusy.
5. Motivovat vedoucí a kuchaře školních a závodních kuchyní, aby nabízeli pokrmy s nižším obsahem soli.

Přemíra soli sice není tak nebezpečná jako přemíra cukrů, ale stejně dost škodí. Většina obyvatel Česka solí dvakrát až třikrát víc, než je zdrávo. Vysoká spotřeba soli má za následek růst krevního tlaku, vyšší riziko srdečního infarktu, mozkové mrtvice a cévních chorob. Vyšší spotřeba soli vyvolává žízeň a zvyšuje chuť na slazené nápoje, přispívá tedy nepřímo i ke zvyšování hmotnosti.

Pokud by se podařilo snížit spotřebu soli denně na 5 gramů na osobu, globálně by se zabránilo asi jednomu a půl miliónu úmrtí na nemoci srdce a cév. Na to upozorňuje i celosvětová kampaň s podtitulem 5 cest k 5 gramům a nabízí pět způsobů, jak snížit konzumaci soli.

Každý z nás může doma ve své rodině, postupně měnit stravovací a nákupní zvyklosti. Omezit konzumaci sušených, konzervovaných a nakládaných potravin, neboť zde sůl funguje jako konzervant a je jí v takových výrobcích velké množství. Omezit konzumaci slaných potravin jako jsou třeba uzeniny, slané pochutiny, chipsy různé lupínky a podobně.

Vyhnout se můžete také potravinám, na kterých je sůl viditelná, například solené pivní rohlíky, housky, preclíky či krekry. Nepoužívat průmyslově vyráběné kořenící směsi, protože obsahují velký podíl soli. Postupně snižovat obsah soli v e všech pokrmech a nahrazovat sůl přirozeným kořením, zeleninou či bylinkami.

salám

Měli bychom také omezovat, či dokonce postupně znemožňovat dosolování jídla tím, že odstraníme slánky ze stolu. To už je ale pro mnohé asi dost silná káva, že? Ale věřte mi, dobré jídlo, připravené kvalitním kuchařem, by ani špetku soli nemělo potřebovat!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio