Proč chce Babiš odvolat ředitele GIBSu? Nabízí se souvislost s kauzou Čapí hnízdo, říká Pavel Žáček

Premiér Andrej Babiš zahájil s ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalem Murínem kázeňské řízení. K těm, kteří kritizují Babišův postup, patří opoziční poslanci. Mezi nimi je i místopředseda bezpečnostního výboru sněmovny Pavel Žáček z ODS. Ten za snahou o odvolání Murína vidí souvislost s kauzou Čapí hnízdo.

Díky tomu, že Murín odolal nátlakům Babiše, tak podle Žáčka mohli celou situaci na zasedání výboru řešit. „Pokud by neodolal, tak by Babiš obešel proceduru, kterou zná zákon, to jest projednání ve vládě a v našem výboru,“ vysvětluje.

Na zasedání bezpečnostního výboru minulý týden ve čtvrtek se ale nakonec řešily jiné otázky – Babiš si nechal pozvat tři nejvyšší státní zástupce Lenku Bradáčovou, Pavla Zemana a Ivo Ištvána. „Státní zástupci si začali vyřizovat dlouhodobé spory s GIBSem,“ vysvětluje.


Máme v čele vlády trestně stíhaného premiéra, který kritizuje nejen ředitele GIBSu, ale dehonestoval činnost všech příslušníků.Pavel Žáček

Výsledkem čtvrtečního zasedání přitom podle něj mělo být zjištění, jak probíhaly dvě schůzky Babiše s Murínem, a proč premiér v demisi používal vůči řediteli GIBS nestandardní způsob nátlaku. Připouští také, že se nabízí souvislost s kauzou Čapí hnízdo.

„Výbor musí postupovat tak, aby zjistil, případně vyloučil nebo potvrdil vzájemnou souvislost,“ uzavírá s tím, že není jasné, proč Babiš na ředitele GIBSu tlačil tak, aby skončil do konce února.

autor: Jan Moláček
Spustit audio