Na Úhlavě stojí nejmodernější monitorovací stanice pro úpravnu vody

11. červenec 2005

Novou monitorovací stanici na řece Úhlavě, která slouží jako zdroj pitné vody pro Plzeň a okolí, má k dispozici úpravna vody. Byla vybudována v rámci stavby dálnice D5 v místě odběru surové vody z řeky. Všechny její analyzátory jsou plně automatické a na jakoukoliv změnu kvality vody reagují v řádu desítek vteřin. Za běžného provozu slouží k optimálnímu nastavení procesu úpravy vody. V případě nestandardních situací okamžitě signalizují případnou potřebu úpravnu vody odstavit.

Stanice je v Česku zcela ojedinělá, neboť tak velký odběr surové vody přímo z toku - přes 600 litrů za vteřinu - nemá žádná jiná vodárenská firma. Většina podniků má ještě před vodárnou nádrže, které říční vodu upravují. Stanice vznikla uvnitř areálu vodárny v objektu jímání vody z řeky. Plně ji hradilo Ředitelství silnic a dálnic, investor dálničního obchvatu Plzně, jehož poslední střední část bude otevřena v říjnu 2006. Součástí obchvatu bude 445metrový most právě přes řeku Úhlavu, jehož hrubá stavba končí. Pouze měřicí zařízení stálo 5,5 milionu korun, stavba domečku další milion.

Od dokončení úpravny vody v Plzni v polovině 90. let má Vodárna starší monitorovací stanici ve Štěnovicích, která je ale dále od Plzně, než je budovaný dálniční most. Případnou havárii vozidel, jež by znečistila tok, by tak nezachytila.

Čerpací stanice

Stanice je jako první v ČR vybavena analyzátorem toxicity. Podobné zařízení je zatím pouze v chemických provozech, pro potřeby výroby pitné vody je použito poprvé. V bioreaktoru žijí bakterie, které jsou mnohem citlivější než ryby. Analyzátor u nich sleduje spotřebu kyslíku, která klesá při zhoršení životních podmínek například vinou jedovatých látek.

Stanice je napojena přímo na dispečink úpravny. Všechny měřicí přístroje jsou plně automatické a na změnu kvality vody reagují do desítek vteřin. Zařízení je unikátní skladbou přístrojů, které sledují pH, vodivost, rozpuštěný kyslík, zákal, ropné látky i obsah organického uhlíku. Důležitý je automatický vzorkovač případných znečištění, který odebírá kapalinu k podrobným rozborům.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio