Britský rozhlas BBC je připraven digitalizovat éter, na vypnutí VKV se ale nechystá

19. březen 2018

„Jsme plně odhodlání digitalizovat a domnívám se, že bychom se k této problematice za pár let měli vrátit,“ konstatoval jeden z ředitelů britského veřejnoprávního rozhlasu.

Britská veřejnoprávní rozhlas BBC je do budoucna připraven podpořit rozvoj digitálního rádia DAB, zároveň ale není připraven na to, aby vypnul vysílání v pásmu velmi krátkých vln (VKV). Na odborné konferenci Radiodays Europe to uvedl Bob Shennan, rozhlasový a hudební ředitel BBC. Posluchači by podle Shennana měli mít právo volby. Velká Británie podle jeho slov musí udělat víc pro to, aby proběhla digitalizace rozhlasového éteru bez problémů.

„Jsme plně odhodlání digitalizovat a domnívám se, že bychom se k této problematice za pár let měli vrátit,“ konstatoval jeden z ředitelů britského veřejnoprávního rozhlasu. Velká Británie se v rámci posledního průzkumu poslechovosti Rajar přiblížila nejtěsnějším možným výsledkem k padesátiprocentní hranici podílu digitálního rádia – hodnota 49,9 %. Vláda by se tedy mohla brzy začít zabývat tím, zdali nepřistoupit ke stanovení plánu přechodu z VKV na DAB, případně další platformy. Bob Shennan se domnívá, že vypnutí analogových vln by bylo předčasné.

autor: lukpo
Spustit audio