Obyvatelé z okolí Petrovic na Příbramsku se bojí o zdroj pitné vody

20. březen 2018

Obyvatelé desítky obcí v okolí lomu Skoupý na Příbramsku se bojí, že kvůli těžbě vápence přijdou o vodu. Majitel totiž zvažuje prohloubení lomu, kvůli kterému by odčerpával podzemní vody. O problému v pondělí večer mimořádně jednalo zastupitelstvo obce.

Uvedená lokalita ale zásobuje pitnou vodou deset vesnic, pivovar i velký statek. Zastupitelé Petrovic proto pozvali na jednání i zástupce těžařské firmy. Velký sál byl zaplněný do posledního místa. „Vrch, ve kterém se nachází lom Skoupý, je pro nás strategickou zásobárnou pitné vody. V současné době při srážkových úhrnech, které jsou v posledních letech zhruba o 30 procent nižší, jakékoli čerpání ze strategického zdroje pitné vody je ohrožení,“ říká starosta Petrovic Petr Štěpánek (STAN).

Jednatel těžařské společnosti Karel Chalupa připustil, že prohloubení zatím není nutné. Společnost by ale za to chtěla taky ústupek. Aby zastupitelé schválili prodloužení délky těžby v lokalitě. Těžební uzávěra je stanovená na rok 2023.

Zastupitelé ale prodloužení těžby neschválili. Podle starosty Petra Štěpánka je to jediné, čím mohou na lom tlačit třeba i kvůli hluku a prachu. „Pro nás nebyl problém těžby jako takové, ale je to jediná páka, jak je donutit, aby se chovali normálně, aby nás neohrožovali,“ dodal starosta.

K debatě se Petrovice vrátí až v případě, že majitel lomu stáhne z krajského úřadu žádost o povolení k čerpání o odvádění důlních vod, kterou podal v únoru.

Podle Karla Chalupy je v okolí Petrovic 2, 5 milionu tun vápence a vytěžení by zabralo tak 25 let.

autor: haj
Spustit audio