Rozhledna Královka získává v Jizerských horách zpět svou původní podobu

20. březen 2018
Česko – země neznámá

Jizerské hory jsou krajem zaslíbeným pro milovníky rozhleden. Zdejší převážně kamenné rozhledny začaly vznikat počátkem 20. století. A protože to byl kraj s velkým podílem německého obyvatelstva, stály za stavbou řady rozhleden německé turistické spolky, hlavně Německý horský spolek. Nechal postavit i rozhlednu na Königově vyhlídce, tedy na návrší, kterému se dnes říká Nekras.

Královka je jednou z nejznámějších jizerskohorských rozhleden. Stojí 859 metrů nad mořem a její celková výška je 24 metrů. Vyhlídková plošina, na kterou vede 102 schodů, se nachází ve výši 20,5 metru. „Původně to byly tři samostatné balkonky a my jsme se je při rekonstrukci v roce 2014 rozhodli propojit v jeden ochoz,“ vysvětluje Tomáš Fotul, jednatel společnosti Kisses s.r.o., která rozhlednu a okolní areál vlastní a opravuje.

Kamenná rozhledna, která vyrostla za pouhých pět měsíců, což je i z dnešního pohledu neuvěřitelně krátká doba, nahradila původní dřevěnou věž. Ta stála na vrcholku od roku 1888 do roku 1906, kdy shořela.

Z rozhledny mají návštěvníci za příznivého počasí nádherný výhled na Jizerské hory, Krkonoše, Polsko i Německo, Český ráj, Ještěd a Jablonec nad Nisou. Královka je přístupná celoročně. Vedou k ní značené stezky z Bedřichova, Janova nad Nisou a Rýnovic a až k rozhledně se dá zajet i autem.

Areál nabízí i sluneční terasu a dětské hřiště

Areál na Maxovském hřebeni patřil mimo jiné odborářům. U rozhledny vznikla řada přístaveb a přílepků, které ale areál spíš hyzdily a navíc špatně odolávaly zdejšímu drsnému klimatu. „Paradoxem je, že nejstarší budova na tom byla technicky nejlépe,“ říká Tomáš Fotul. Společnosti Kisses se podařilo areál od předešlého pronajímatele získat v roce 2013 a hned se pustili do práce.

Rozhledna byla v roce 1907 postavena  za pět měsíců

Po vyklizení všech objektů, pátrání v archivech a konzultacích s CHKO Jizerské hory a dalšími dotčenými orgány se zrodily plány revitalizace areálu. V roce 2014 proběhla nejprve demolice nevyhovujících objektů. Dvě ubytovny a garáže nahradí nové objekty hotelového komplexu, který bude sloužit všem typům návštěvníků.

„V roce 2014 proběhla celková rekonstrukce rozhledny, kdy byl opraven kamenný plášť, střecha, schodiště a vnitřní prostory. Na horské chatě už jsme vyměnili okna. Jsou členěná tak, jako na dobových fotografiích. Vznikla také sluneční terasa a postupujeme dál, aby areál opět mohl sloužit široké veřejnosti,“ dodává Fotul. Královka nabízí nejen rozhledy a občerstvení v restauraci nebo ve stánku, ale i dětské hřiště. Za návštěvu stojí v každém ročním období.

Spustit audio