Ze situace na Slovensku nejvíce těží populisti a fašisté, varuje sociolog

20. březen 2018

Slovensko se chystá na vládu nového premiéra Petera Pellegriniho ze strany Smer. Ten má nahradit odstupujícího předsedu vlády Roberta Fica, který se podvolil tlaku masových demonstrací a podal demisi. Slovákům, kteří za jeho odstoupení demonstrovali, ale pouhá obměna koaličního kabinetu nestačí a minulý pátek znovu vyšli do ulic a žádali předčasné volby.

„Pokud demonstrace vyšumí, bude to velmi nebezpečná situace. Mezi lidmi je velká frustrace, hněv, zklamání, a hlavně přestali věřit vlastnímu státu. Obávám se, že by to mělo fatální následky. Už dnes vidíme, že velmi ztrácí Smer, ale demokratická opozice příliš nezískává. Ze situace nejvíce těží populisté a fašisti,“ varuje sociolog a předseda redakční rady Denníku N Michal Vašečka.


AKTUALIZUJEME: Prezident Andrej Kiska odmítl jmenovat navrženou vládu. Od Pellegriniho chce do pátku nová jména. Více na iRozhlas.cz >>

Zároveň připomíná, že právě jejich vzestupu měla zabránit vláda Roberta Fica, která nastoupila před dvěma lety. Fico i exministr vnitra Robert Kaliňák jsou nyní pryč z oficiální politiky, což se ještě před třemi týdny zdálo nepředstavitelné. „Pro mnohé je to ale jen kosmetická změna, protože Fico si udržuje silný vliv a Pellegriniho mnozí ho označují za jeho loutku,“ podotýká.

Návrhy na členy nové vlády považuje za rozpačité, především pak kandidáta na ministra vnitra, kterým se má stát Jozef Ráž ml., syn zpěváka Jožo Ráže. Podle Vašečky jde o technokrata a krizového manažera, který s ministerstvem nemá žádnou zkušenost. Takový člověk těžko přesvědčí občany, kteří nevěří ve vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka. Policie podle jeho názoru potřebuje systematické změny.

Nejistá podpora

Velké pochybnosti podle Vašečky vyvolávají i některá staronová jména ve vládě, například ministr obrany Peter Gajdoš ze Slovenské národní strany, kterého Vašečka obviňuje z nadstandardních vztahů s Ruskem a kauz spojených s nákupem vojenské techniky.


Předpokládám, že prezident tuto nominaci odmítne, nebo bude mít velmi vážné připomínky.Michal Vašečka

Upozorňuje také na to, že návrhy na změny ve vládě přicházejí i na slovenské poměry nezvykle rychle. „V České republice se diskutuje déle a poctivěji, na Slovensku se daří věci uplichtit velmi rychle bez diskuze.“

Vašečka se domnívá, že s návrhem nové vlády nemusí být spokojená nejmenší koaliční strana Most-Híd, ale podpořit ji nemusí ani někteří členové Smeru. „Bývalý ministr kultury Marek Maďarič už řekl, že pokud se mu vláda nebude pozdávat, tak ji nepodpoří. Další ho můžou následovat, ale to jsou spekulace. Počkejme na úterní rozhodnutí prezidenta,“ uzavírá.

autoři: rkr , ert
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.