Sarkozyho čeká vyšetřování kvůli financování kampaně z roku 2007

20. březen 2018

Francouzská policie zadržela a vyslechla bývalého šéfa Elysejského paláce Nicolase Sarkozyho. Vyšetřování se týká podezření z nelegálního financování exprezidentovy volební kampaně z roku 2007, ve které měly údajně figurovat i peníze od bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Deník Le Monde jako první informoval o ranním Sarkozyho výslechu ve vazbě na pařížském předměstí Nanterre, a to kvůli kauze vyšetřované od dubna 2013. Na otázky policistů dnes ale musel odpovídat i bývalý ministr vnitra Brice Hortefeux.

Pět na stole

Francouzský list uvádí, že vyšetřovatelé výrazně pokročili oproti květnu 2012. Tehdy server Mediapart zveřejnil libyjské dokumenty o financování Sarkozyho kampaně ze strany Muammara Kaddáfího. Od té doby podezření sílilo.

V listopadu 2016 údajný prostředník Ziad Takieddine řekl, že na přelomu let 2006 a 2007 dovezl z Tripolisu do Paříže 5 milionů eur v hotovosti. Ty – jak tvrdí – od něj převzal tehdejší ministr vnitra Sarkozy spolu se svým spolupracovníkem Claudem Gueántem.

Podle listu Le Monde se o platbách Sarkozymu píše také v knize libyjského exministra ropného průmyslu Šukrího Ghaníma. Ten zemřel v roce 2012 za podezřelých okolností, které znovu vyšetřuje francouzská justice. Rovněž Bašír Sálih, bývalý Kaddáfího vrchní pokladník s vazbami ve Francii a nedávno postřelený při útoku v Johannesburgu, novinářům řekl, že Kaddáfí Sarkozyho financoval. „Sarkozy říká, že to není pravda, ale já věřím víc Kaddáfímu než jemu,” ujišťuje Sálih.

Nové důkazy proti Sarkozymu

Francouzští protikorupční policisté předali soudům detailní svědectví o oběhu peněz v Sarkozyho volebním týmu. Le Monde tvrdí, že vyšetřovatelé už mají důkazy o putování peněz nejen přes manželky Sáliha a Gueánta, ale také přes další spojku Alexandera Djouhrího. Ten je ve vazbě v Londýně a čeká na vydání do Francie. Čelí obvinění z padělání peněz a daňových úniků, svůj pařížský byt měl totiž údajně získat praním špinavých peněz.

Francouzský deník se ptá, jestli Sarkozyho zadržení znamená, že soudci získali další důkazy o nelegálním financování kampaně, anebo zda se libyjské úřady rozhodly spolupracovat. Podle zdrojů listu nové důkazy poskytlo vyšetřovatelům několik významných libyjských činitelů z Kaddáfího éry. Francouzská justice má zřejmě v ruce také řadu dokumentů z prohlídky Djouhriho domu ve Švýcarsku, která proběhla roku 2015. Každopádně Nicolas Sarkozy dosud všechna obvinění z nelegálního financování kampaně odmítal, upozorňuje Le Monde.

autor: mam
Spustit audio