V Mladé Boleslavi se změní MHD. Jak a kdy prozradil primátor města Raduan Nwelati

20. březen 2018

S rozšiřováním automobilky Škoda Auto zároveň houstne osobní doprava v Mladé Boleslavi. Město by přitom chtělo, aby lidé více využívali městskou hromadnou dopravu. MHD by se proto mělo zjednodušit. Plánované změny popsal mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS) v pořadu K věci.

Když někdo v Mladé Boleslavi míří do centra autobusem z příměstských částí, trvá mu cesta kolem 50 minut. Ideální by podle primátora města Raduana Nwelatiho bylo, aby se změnami v dopravě zkrátila doba na 10 minut. Nové linky jsou prý prakticky vymyšlené a čekají na projednání s odborníky.

„Mají vzniknout rychlolinky, které budou protínat město. Jsou naplánované až tři, uvidíme, jestli budou potřeba všechny tři, nebo jestli se domluvíme na dvou. Doprava by měla být vždycky z centra města do příměstské části a nazpátek, neobjíždět několik příměstských částí. Věřím tomu, že to bude velmi výrazný přínos pro občany příměstských částí a donutí je to více jezdit MHD, než auty.“

Pokud nové rozvržení schválí rada, změna by měla proběhnout už v průběhu prázdnin, což je údajně termín, který se dá stihnout. Linky mají protínat Mladou Boleslav od severu až na jih.

Raduan Nwelati (ODS) na ustavujícím zasedání zastupitelstva v Mladé Boleslavi

„Město je protáhlé severojižně. Co se týká východozápadně, zas tak široké není, protože velkou část zabírá Škoda Auto. Všechny tři linky by proto měly fungovat spíše severojižně, protnou se na jednom místě na výstavišti, což bereme i jako optické centrum města. A odtamtud by se mělo dát přesednout na jakýkoliv autobus, ať do jiné části města, nebo do příměstských částí.“

Jak je pro Mladou Boleslav ekonomicky důležitá automobilka Škoda Auto? Proč se zastavila plánovaná rekonstrukce kulturního domu? Poslechněte si celý rozhovor!
autoři: tsp , Martin Čuřík
Spustit audio