Obrázek českého chlapce míří do vesmíru. Poprvé to skončilo tragédií

21. březen 2018

Z kazašského Bajkonuru dnes odstartuje raketa Sojuz. A do vesmíru vynese i českou stopu – i když tentokrát hodně temnou.

Jeden ruský a dva američtí astronauti dnes odletí k mezinárodní vesmírné stanici. Raketa Sojuz s nimi odstartuje z kazašského Bajkonuru.

Jedním z astronautů je Andrew Feustel, který do vesmíru už dřív vynesl figurku Krtečka nebo básnickou sbírku Jana Nerudy Písně kosmické. A „českou“ připomínku s sebou do vesmíru bere i tentokrát.


Feustel prohlásil, že chce výběrem obrázků z časopisu Vedem uctít památku obětí holokaustu, ale zároveň i prvního izraelského astronauta Ilana Ramona.

Bude u sebe totiž mít kopii obrázku od čtrnáctiletého židovského chlapce z Prahy, kterého zavraždili nacisté za druhé světové války. Petr Ginz v terezínském ghettu nakreslil, jak by podle něj vypadal pohled na Zemi z povrchu Měsíce.

Kopii obrázku Měsíční krajina, která poletí s Feustelem, vzal s sebou do vesmíru už Ramon v roce 2003 při letu raketoplánu Columbia. Tato mise ale skončila tragédií, když se raketoplán při návratu na Zemi rozpadl a celá posádka zahynula.

autoři: als , tch
Spustit audio