Oddlužení není levicový koncept a jeho zneužívání se nevyplatí, tvrdí dluhový poradce

21. březen 2018

Podmínky pro oddlužení lidí v dluhové pasti se možná zmírní. Sněmovna podpořila vládní novelu insolvenčního zákona, podle níž by do procesu oddlužení mohli vstoupit dlužníci v podstatě bez ohledu na výši svých závazků. Lidé by museli splatit tolik, kolik by byli schopni.

„Vítám, že novela prošla prvním čtením. Lobbistickým skupinám navíc nevyšla snaha zákon přikázat co nejvíce výborům, protože tím vzniká více bojišť, kde je možné ho napadnout. Projednávat ho budou jen dva výbory,“ přibližuje Daniel Hůle, vedoucí programu Kariérní a pracovní poradenství Člověka v tísni.

Návrh prošel navzdory kritice ODS, podle níž je nespravedlivý vůči lidem, kteří své dluhy splácejí. „To jsou takové řeči. Velmi často se říká, že je to levicový koncept a jsme označováni za neomarxisty. Ale na západ od nás jsou podmínky dokonce mírnější a téměř ve všech zemích je prosadily pravicové vlády,“ oponuje Hůle.


Systém je zjevně nespravedlivý. Máme nejvíce exekucí na počet obyvatel v Evropské unii, a to je důsledek zprivatizované spravedlnosti.Daniel Hůle

Záruku proti zneužívání systému oddlužení spatřuje v tom, že dlužníci budou muset zaplatit náklady na insolvenčního správce, tedy minimálně 90 tisíc korun. „Aby si někdo vzal úvěr s tím, že pak půjde do sedmiletého martyria a ještě bude muset zaplatit správci, tak to nedává smysl,“ tvrdí.

Zároveň upozorňuje na to, že věřitelé by měli být při poskytování půjček mnohem obezřetnější. „Někteří velmi nezodpovědně rozhazovali miliony vidlemi a teď se strašně diví, že jim to ti lidé nesplácejí. Musíme si uvědomit, že 95 procent nových exekucí je proti lidem, kteří už na sobě minimálně jednu mají,“ připomíná.

„Vymahatelnost dluhů je dnes 17 procent a dále klesá. Pohledávky věřitelů jsou téměř jistě nevymahatelné. Je třeba upustit tento permanentně se napouštějící problém v podobě pěti milionů exekučních řízení a docílit toho, aby stejné množství exekucí vznikalo, ale i zanikalo díky uspokojení věřitelů,“ uzavírá Hůle.

autoři: vlk , ert
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.