V Jakubovicích na Vysočině mají Pupík Evropy. A také ukazatele do nebe i do pekla

21. březen 2018
Česko – země neznámá

Na okraji Vysočiny se pár kilometrů od Golčova Jeníkova nachází malá vesnička jménem Jakubovice. Je v ní jen pár chalup a člověk by řekl, že tam kromě krásné přírody a klidu nebude nic zajímavého. Ale to je omyl. Uprostřed Jakubovic je Pupík Evropy.

Na začátku byl souboj několika obcí o střed republiky. „K tomu se hlásí Golčův Jeníkov, Havlíčkův Brod i Číhošť,“ říká jakubovický patriot Jaroslav Kreibich. A protože mají obyvatelé Jakubovic smysl pro humor, poprali se s tím po svém.

Jaroslav Kreibich našel na jedné staré španělské mapě obrázek panovnice, která měla na krku diadém sahající jí až k pupíku. A na diadému byl nápis Bohemia. A tak si řekl, že oni v obci nebudou mít střed republiky, ale rovnou Pupík Evropy. Kartograf místo proměřil a jakubovický střed republiky našel v lese. Protože by ho tam ale lidé těžko hledali, postavili jakubovičtí kámen s nápisem uprostřed obce.

Hned vedle kamene označujícího Pupík Evropy stojí krásné kryté turistické odpočívadlo a pak také rozdělovník, na kterém zjistíte nejen, jak daleko je to do nejbližší obce, ale třeba i do Bruselu nebo do Moskvy. A jsou tu navíc šipky směřující nahoru a dolů. Do pekla je to podle nich 333 kilometrů hluboko a do nebe 33 333,1 kilometru vysoko. Na sloupu se směrovkami najdete přibytou důležitou vyhlášku. Opět z pera místních recesistů. Zakazuje se tu podle ní například plivat, kýchat nebo dělat cukrbliky.

Parta místních také zjistila, že v zatáčce pod dnešním Pupíkem Evropy kdysi stávala Boží muka. Rozhodli se proto, že tam postaví malou kapličku. Sami se na ni složili, vybudovali ji a pozvali duchovního, aby ji vysvětil. Je zasvěcená svatému Jakubovi.

Na tomto místě kdysi stála Boží muka

Pod kapličkou se nachází studánka a pod ní malý rybníček s lavičkami a dalším krytým odpočívadlem. Nejkrásnější je prý místní rybník na jaře, kdy kolem něj rozkvetou rododendrony a další kvítka, o která se stará jeden z místních obyvatel.

Spustit audio