Máme tipy na spánkovou hygienu! „Prospívá celému organismu,“ připomíná somnolog

22. březen 2018

Spánkový deficit dospávejte, s poruchou spánku zase rychle do odborné poradny. Právě to radí somnolog a odborník na spánkovou medicínu Martin Pretl, který je příznivcem takzvané spánkové hygieny. Kolik hodinu spánku potřebujeme? A proč je nebezpečný mikrospánek?

Krátké usnutí, které trvá 15 vteřin. Taková je definice mikrospánku, po kterém se člověk buď probudí, nebo upadne do hlubšího spánku. A právě to je noční můrou řidičů – mikrospánek může přepadnout kohokoliv a častokrát stojí za vážnými dopravními nehodami.

Pokud cítíme za volantem únavu, může pomoci například protažení na benzínce a energetický nápoj. Ale řidiči by na to neměli spoléhat.

„Nejhorší je monotónní jízda po dálnici, řízení není tak namáhavé a nemusí se kroutit volantem,“ přibližuje s tím, že tou nejlepší radou je nakonec dobře se vyspat, respektive dodržovat správnou spánkovou hygienu.

Říká se, že spánek má trvat sedm až osm hodin – nezáleží přitom, kdy jdeme spát, měli bychom však dodržovat pravidelnost, každý den ve stejný čas. Důležité je především, abychom byli odpočatí a vyspalí. „Hlubokého spánku je více v první části noci, v té druhé už není tak hluboký,“ vysvětluje.

Jak poznáme spánkovou apnoi?

Správný spánek je také důležitý pro celý organismus, pro mozek a srdce, a právě poruchy spánku mohou souviset s kardiovaskulárními poruchami. Tak například spánková apnoe, tedy porucha dýchání, je důvodem toho, proč jsme ráno nevyspalí a neodpočatí.


Nejlepší spánek je v období puberty, pak je to horší a horší...Martin Pretl

„Navenek se to projevuje hlasitými zvuky, které dokáží zbudit celé patro na hotelu,“ říká. Nově se také přichází na to, že onemocnění má vztah k cukrovce druhého typu.

„Říká se, že každý druhý muž nad 50 let trpí spánkovou apnoí,“ uzavírá.

autoři: zbu , prh
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.