Jan Jůn: Jsou britské a unijní reakce na ruský útok v Salisbury příliš slabé?

23. březen 2018

Britská premiérka Mayová odjela v páteční ráno z Bruselu domů. Nemohla jinak, summit Evropské unie totiž pokračoval diskusí ohledně taktiky pro další brexitová vyjednávání s Brity a schválil pak pro ně už týden známé instrukce.

Je možné souhlasit s experty, že schválení plánu a souhlas s dvouletým přechodným obdobím je důležitý krok vpřed, ale tvrdá úskalí - včetně irské hranice, rybolovu, Gibraltaru a schválení právně závazného textu dohod - zdaleka nezmizela.

Mayová ovšem zabodovala ohledně zjevně ruského útoku bojovým nervovým jedem v Salisbury. Jak řekla po jednání summitu do nočních hodin, Rusko nerespektuje mezinárodní právo a je hrozbou evropským demokraciím. Je tedy důležité, že se jí dostalo podpory prohlášením, „že je vysoce pravděpodobné, že Rusko stojí za útokem“, už i proto, „že neexistuje žádné jiné přijatelné vysvětlení“.

Unie také odvolává svého velvyslance v Moskvě na konzultace a řada zemí - prý například Francie, Polsko, Estonsko a Litva - slíbila, že asi odvolá pár ruských „rádobydiplomatů“ příští týden.

Podle litevské prezidentky se summitu dostalo od Mayové důvěrných přesvědčivých informací, a tak Brity summit podpořil i přes údajné opatrnické námitky Řecka, Kypru, Bulharska, Lucemburska, Itálie a Rakouska, které si to s Moskvou zjevně nechtějí rozházet.

Jean-Claude Juncker chtěl zavést nový „celoevropský bezpečnostní systém spolupráce, který by Rusko zahrnoval“

Patolízalská gratulace předsedy Evropské komise

Řecký premiér Tsipras, který vetoval předchozí odsouzení Moskvy, nyní navíc s prezidentem Putinem jedná o financích, takže se oněm rozpakům nelze divit.

Vyhoštění 23 ruských špionů a informace o jejich aktivitách spojencům sice prý zahýbou ruskými zpravodajskými sítěmi, spíše jim však uškodí zavedení kontrol soukromých letadel oligarchů.

Moskva však nebyla Brity dosud příliš postižena, přestože její reakce, kromě vypovězení 23 Britů, kteří v pátek odjeli, zahrnovala zavření kulturní instituce Britská rada v Moskvě a britského konzulátu v Petrohradě - a tedy dva kopance navíc.

Londýn po této odvetě už mlčel, což mnozí Britové kritizují. Pro tvrdší reakci se v deníku The Times vyslovil také bývalý britský velvyslanec v Moskvě, sir Bryan Cartledge a ten jistě ví, o čem mluví. Prohlásil, že ruská reakce byla ostřejší než obvyklá reciprocita a zaslouží si další britskou odezvu. Už i proto, že Putin, jak známo, pohrdá appeasementem a respektuje pouze tvrdý odpor.

Rozpačitost unijní podpory byla pak zvýrazněna téměř patolízalskou gratulací předsedy Evropské komise Junckera Putinovi k opětnému zvolení. Prý by chtěl zavést nový „celoevropský bezpečnostní systém spolupráce, který by Rusko zahrnoval“.

Jan Jůn

To už bylo příliš pro předsedu Evropské rady Donalda Tuska a brexitového vyjednávače Evropského parlamentu Verhofstadta a oba Junckera ostře zkritizovali. Jaká další opatření zavedou Britové či jiné země unie, to se tedy teprve uvidí.

Smutné je, že podle ruského inženýra, který vyvíjel bojovou látku novičok v tajné laboratoři ve městě Kirpičev - jak řekl televizi Sky News - jsou šance Skripala a dcery na uzdravení bohužel mizivé.

autor: jj
Spustit audio