Týden očima Petra Schwarze: Kdo hledá klid v tajuplných zemích

24. březen 2018

Vladimír Putin zůstává ruským prezidentem i na příštích šest let, což vskutku není překvapení a v podstatě ani novinka, protože se na to dalo se stoprocentní jistotou vsadit dlouho dopředu.

Po svém znovuzvolení Putin ujistil, že nehodlá urychlovat závody ve zbrojení, jen ještě musí Kreml pokračovat ve vývoji zbraní, o kterých veřejnost ještě neví. To tedy jako doplněk k těm zbraním, které Putin představil před pár týdny, a o kterých ruský vládce tvrdí, že proti nim není obrany a nikdo jiný je nemá. Doufám, že jste všichni klidnější.

A ještě jedna uklidňující zpráva. Z Číny se v pořádku vrátila delegace vyslaná českým prezidentem Zemanem, tvořená prezidentovým kancléřem bez prověrky Mynářem, poradcem Nejedlým a exponentem čínské firmy CEFC Tvrdíkem, delegace pověřená hlavou státu pátrat po osudu dalšího prezidentova poradce a šéfa zmíněné CEFC Jieho, představujícího slovy prezidentových úst Ovčáčka symboliku nových čínsko-českých vztahů, ať je to co chce.

Delegace se pravda moc o poradcově osudu nedozvěděla, jen to, že je kvůli něčemu vyšetřován a že už také není ve vedení CEFC, vrátila se ale s ujištěním, že investice CEFC u nás budou pokračovat a k další expanzi této firmy v České republice prý pomůže to, že v ní téměř polovinu získá čínský stát, což prezidenta Zemana uklidnilo.

Vladimir Putin

Já bych snad jen připomenul, že když u nás začala CEFC nakupovat (ano, nakupovat, ne investovat, to je zatracený rozdíl), byli jsme ujišťováni, že je to čistě soukromá společnost, která nemá s vládou komunistické supervelmoci nic společného, byť o tom panovaly velké a oprávněné pochyby.

A teď nás má uklidnit, že expandovat bude u nás, notabene s podporou naší hlavy státu, firma, na níž má v podstatě přímý vliv vláda komunistického a mocného státu, jehož agenti už nyní podle české tajné služby masivně pracují na našem území proti zájmům naší země? Normálně by se to považovalo spíše za šíření poplašné zprávy, ale pro někoho to zřejmě uklidňující je. Bohužel.

Více správců, kteří se starají o věci veřejné a ne o znovuzvolení

Mimochodem, o důvěryhodnosti CEFC by teď mohli panu prezidentovi hodně povědět ruští přátelé. Dost by je totiž zajímalo, jaký bude osud vůbec nejdůležitější akce CEFC, nákupu části akcií Rosněfti za více než devět miliard dolarů.

Slovenský prezident jmenoval novou vládu Petra Pellegriniho

Číňané zaplatili první splátku, ale od té doby pro Rusy doslova zmizeli ze světa, přestali komunikovat a i když zástupci Rosněfti také vyrazili do Říše středu, vůbec nic se nedozvěděli. Inu, to jsou zase čínská specifika.

Šéfové evropských států a vlád včetně českého premiéra v demisi Babiše podpořili obvinění britské vlády, že zodpovědnost za útok nervovým jedem s kódovým označením Novičok na zběhlého ruského agenta Skripala a jeho dceru v anglickém Salisbury nese Moskva.

Ta se ale všem vysmívá do očí a naopak obviňuje naší republiku, Slovensko, Švédsko nebo Británii, že látka vyvinutá v sovětských laboratořích pochází od nich. Premiér v demisi Babiš to nehodlá nechat bez odpovědi a oznámil vyhoštění několika ruských diplomatů.

Slovenský prezident Kiska jmenoval na druhý pokus novou vládu nového premiéra Pellegriniho, politická krize vyvolaná vraždou investigativního novináře Kuciaka a jeho partnerky a následnými masovými protesty v ulicích je nejspíš zažehnána.

Petr Schwarz

Nedávný český premiér Sobotka složil poslanecký mandát a odchází z vrcholné politiky. Vedení hlavního města Prahy přidalo peníze na opravy mostů, škoda, že to neudělalo před tím, než začaly padat.

Více správců věcí veřejných, kteří se opravdu starají o věci veřejné a ne jen o znovuzvolení, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio