Rusko odtajnilo počet mrtvých dětí, v Kemerovu po tragickém požáru demonstrovaly tisíce lidí

27. březen 2018

Nezávislý ruský server Meduza informuje o protestech ve městě Kemerovo na Sibiři. Při nedělním požáru obchodního centra tam zemřelo nejméně 64 lidí, další se pohřešují.

Před budovou regionální správy se spontánně shromáždilo několik tisíc demonstrantů. Žádali představitele regionu, aby odstoupili z funkcí a chtěli po úřadech přesný počet mrtvých. Na shromáždění nevystoupil ani prezident Vladimir Putin, který v Kemerovu byl, ani gubernátor Kuzbasu Aman Tulejev.

Deník Novaja Gazeta zveřejnil na svých stránkách záběry náměstka gubernátora Sergeje Civileva. Žádá na nich rodiny pozůstalých o odpuštění, chvílemi i vkleče. Civilev slíbil potrestání těch, kdo tragédii způsobili. Někteří lidé mu tleskali, jiní křičeli „hanba“. Gubernátor Tulejev pak prohlásil, že na demonstraci nebyli příbuzní obětí, ale „permanentní potížisté“.

Státní smutek a vlajky na půl žerdi

Ruský prezident také podepsal dekret, jímž na středu vyhlásil státní smutek. Připomínku obětí chystá řada ruských měst a regionů, například Burjatsko, Jekatěrinburg nebo Jakutsk. Novaja Gazeta píše, že vlajky v celém Rusku budou staženy na půl žerdi. Kulturním institucím a televizím Kreml doporučil, aby zrušily veškeré zábavné pořady.

List Vědomosti připomíná, že mezi 64 obětmi požáru bylo nejméně 41 dětí. Cituje také výroky prezidenta Putina při kladení květin v Kemerovu. Prezident řekl, že Rusko si dělá starosti o svou demografickou situaci, a přitom ztratilo tolik lidí kvůli „trestuhodné nedbalosti a nedůslednosti“.

autor: mam
Spustit audio