Gita Zbavitelová: USA pozastavily finanční pomoc Palestincům za podporu terorismu

27. březen 2018

Prezident Donald Trump podepsal přelomový zákon schválený oběma komorami Kongresu, který pozastavuje americkou finanční pomoc palestinské samosprávě, dokud nepřestane vyplácet renty vězněným teroristům a jejich rodinám.

Zákon byl součástí legislativy o rozpočtu, která má do konce září uvolnit výdaje na vládní programy ve výši jedné a čtvrt bilionu dolarů – včetně více než tří miliard na bezpečnost Izraele, přes 700 milionů na americko-izraelskou spolupráci v oblasti raketové obrany a skoro 48 milionů na pomoc Izraeli v boji proti útočným tunelům Hamásu.

Zákon Taylora Force, jak se jmenuje podle Američana zavražděného před dvěma lety Palestincem v Tel Avivu, nepřeruší pomoc samosprávě úplně, ale připraví ji o většinu amerických prostředků – z přibližně 200 milionů dolarů, které jí Washington vyplácí přímo, strhne zhruba 125 milionů. Ze zbytku chce Bílý dům dál financovat palestinské vodní projekty, očkování dětí, nemocnice ve východním Jeruzalémě nebo bezpečnostní spolupráci Palestinců s Izraelem.

Samospráva krok samozřejmě odsoudila a přísahala, že bude vězně a rodiny takzvaných „mučedníků“ financovat dál. Podle mluvčího palestinské vlády v Ramalláhu Júsefa Mahmúda jsou prý „posvátnými symboly svobody, boje a odboje proti ponižování a kapitulaci“.

Renty vězňů jsou horentní – od 364 dolarů měsíčně v případě tříletého trestu vězení až do 3300 dolarů pro vězně odsouzeného na více než 30 let. Čím víc Izraelců terorista zabije, tím víc peněz mu samospráva platí. A rodina Palestince, který byl při útoku na Izraelce zabit, dostává 350 dolarů měsíčně a má doživotně zdarma lékařskou péči a vzdělání.

Zabíjení Izraelců je výnosnější než jakékoli zaměstnání, protože i nejnižší renta vězněného vraha je o 40 procent vyšší než průměrný plat v pásmu Gazy

Zákon Taylora Force

Samospráva „pomáhá“ i vězňům, kteří si trest už odpykali, a poskytuje jim jednorázově až 50 tisíc dolarů „na nový začátek“; vloni se tato podpora vyšplhala na 138 milionů dolarů. Zabíjení Izraelců je tak mnohem výnosnější než jakékoli zaměstnání, protože i nejnižší renta vězněného vraha je o 40 procent vyšší než průměrný plat v pásmu Gazy.

Renty pobírá na 5000 teroristů v izraelských věznicích a 35 tisíc palestinských rodin. Samospráva vloni na odměny za vraždění vynaložila 347 milionů dolarů, což představuje skoro 7 procent jejího rozpočtu a třetinu zahraniční pomoci. Spojené státy jí v roce 2016 přispěly 357 miliony a dohromady s platbami pro Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) daroval Washington Palestincům 700 milionů. Na letošní rok samospráva dokonce rozpočet na renty vězňů a jejich rodin o skoro 56 milionů dolarů zvýšila.

Tento byznys je tak výhodný, že Palestince k vraždění motivuje, upozorňuje dlouhodobě Izrael. Potvrzuje to i řada teroristů, kteří se ocitli v izraelském vězení opakovaně – přiznali, že vraždili proto, aby od samosprávy dostali víc peněz.

Palestinci teď přijdou o další americkou finanční pomoc poté, co Bílý dům zkrátil příspěvky Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky o 65 milionů dolarů – ten dokonce tvrdí, že ve skutečnosti přijde o 300 milionů vzhledem k tomu, co mu Američané slibovali. Spojené státy byly jeho největším dárcem a zajišťovaly mu chod z 30 procent.

Gita Zbavitelová

Samospráva na tom bude brzy ještě hůř. Izraelským Knesetem už prošel v prvním čtení zákon, který strhává částku vyplácenou teroristům a jejich rodinám z výnosu z cel a daní, které Izrael za samosprávu vybírá. Ministr obrany Avigdor Liberman chce obnos věnovat rodinám zavražděných Izraelců, které nemohou útočníka žalovat.

Spojené státy se staly první zemí, která zaujala rozhodný a jasný postoj k palestinské oficiální podpoře terorismu, a samospráva za ni bude poprvé potrestána. Je to signál i dalším zemím, které jí přispívají a její pobízení k útokům na Izraelce přehlížejí, a dokonce financují. Zákon Taylora Force má proto obrovský význam nejen z politického hlediska, ale i z morálního.

autor: gzb
Spustit audio