Kim v Číně slíbil další sbližování s Jižní Koreou a potvrdil schůzku s Trumpem

28. březen 2018

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při své vůbec první zahraniční cestě navštívil Čínu. Čínská státní agentura Xinhua to oznámila až šestnáct hodin poté, co jeho speciální vlak odjel z Pekingu zpět do KLDR. Podle čínských zdrojů měl Kim slíbit, že neustoupí od schůzky s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, bude pokračovat ve sbližování s Jižní Koreou a společně s Čínou usilovat o zmírnění sankcí uvalených OSN.

„Cesty severokorejských lídrů vždy provázejí tajnosti. Kim Čong-un dorazil do Pekingu tím stejným obrněným vlakem jako jeho otec, postup je stále stejný. Ať už kvůli bezpečnosti, nebo dodání tajuplnosti tomuto setkání,“ připomíná spolupracovnice projektu Sinopsis.cz Kateřina Procházková.

Důležitá schůzka čeká čínskou diplomacii i ve středu, ministr zahraničí Wang Yi se v Moskvě sejde se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Obě země mají v otázce Korejského poloostrova téměř totožné názory, odmítají vojenský úder a cvičení a žádají zrušení sankcí. Číně jde také o stažení amerického protiraketového systému THAAD z Jižní Koreje.


Peking chce vždy vycházet dobře se svými partnery a v zahraniční politice je velice obezřetný.Kateřina Procházková

Strategická zdrženlivost

K setkání dochází v době, kdy Evropa a Spojené státy vyhošťují ruské diplomaty, Čína se ale podle Procházkové do tohoto sporu nechce zapojovat.

„Mluvčí čínského ministerstva zahraničí řekla jen to, že situaci sledují, jsou proti používání chemických zbraní a kauza nesmí narušit vztahy Ruska a Velké Británie,“ uvádí.

Z hlediska Pekingu jde o běžný postup. Podobně se vyjadřoval, i když KLDR v roce 2010 potopila jihokorejskou hlídkovou loď, nebo po ruském sestřelení civilního letadla nad Ukrajinou a po anexi Krymu v roce 2014.

„Dlouhodobé zájmy jsou trochu protichůdné, ale v těch krátkodobých se obě země shodují. Například v kritice Západu a ve vzájemné podpoře na mezinárodním poli. A pro Moskvu je důležitá i ekonomická podpora,“ uzavírá Procházková.

autoři: všt , ert
Spustit audio