Záhada rozluštěna: Čínu navštívil opravdu sám Kim Čong-un

28. březen 2018

V tajemném obrněném vlaku v Pekingu byl skutečně severokorejský vůdce Kim Čong-un s manželkou a dalšími představiteli, informuje agentura AFP. Jeho tajnůstkářskou návštěvu potvrdila média obou zemí. Kim se s čínským vládcem Si Ťin-pchingem sešel poprvé od pohřbu svého otce v roce 2011. Teď mu potvrdil, že je ochoten zúčastnit se summitu s jihokorejským i americkým prezidentem.

Prohlásil také, že „denuklearizaci na Korejském poloostrově lze vyřešit, pokud Jižní Korea a Spojené státy na naše úsilí odpoví dobrou vůlí, vytvoří atmosféru míru a stability a podniknou zásadní a synchronní kroky k nastolení míru“.

Obava z americké spolupráce

Podle analytiků se chtěl Si Ťin-pching zřejmě ujistit, že Pchjongjang neuzavře s Trumpem dohodu, která by poškodila čínské zájmy. Peking sice se summity souhlasil, ale Kimova návštěva ho vrací do středu diplomatické hry, zdůrazňuje AFP.

I podle agentury AP Kimova cesta potvrdila, že Čína stále hraje ústřední roli ve snaze ukončit severokorejský jaderný program. Pchjongjang chce možná rovněž ukázat Washingtonu a Soulu, že má i jiné možnosti, kdyby summity zkrachovaly. Podle některých odborníků možná Si a Kim svou schůzku naplánovali ještě před severokorejskými vstřícnými kroky vůči Jižní Koreji a Americe. Oba vůdci upevnili moc na domácí půdě a teď se zaměřují na vnější stabilitu svých zemí.

autor: gzb
Spustit audio