Ruští vědci prodávali Novičok na černém trhu, aby si vylepšili plat

28. březen 2018

Chemik, který se podílel na vývoji sovětské paralytické látky Novičok, použité v Británii proti bývalému ruskému špionovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři, byl v devadesátých letech vyšetřován kvůli prodeji tohoto jedu čečenským gangsterům, upozorňuje server stanice Hlas Ameriky.

Leonid Rink, který pracoval v sovětské továrně na výrobu chemických zbraní u Saratova, se k prodeji vyšetřovatelům přiznal. V roce 1995 byl donedávna neznámým jedem otráven ruský bankéř Ivan Kivelidi a jeho sekretářka. Bývalý ruský bezpečnostní důstojník Vladimir Košelev se však domnívá, že šlo o jednu z prvních verzí Novičoku, uvedl tento měsíc server Euronews.

Role Kadyrova

Hlas Ameriky připomíná, že čečenští gangsteři s vazbami na promoskevského prezidenta Čečenska Ramzana Kadyrova byli v posledních letech několikrát trestně stíháni za vraždy odpůrců Vladimira Putina, například vůdce ruské opozice Borise Němcova v roce 2015 nebo novinářky Anny Politkovské v roce 2006. Podle ruského deníku Novaja gazeta chemik Leonid Rink vyšetřovatelům řekl, že věděl, že kupující chtějí látku použít proti lidem.

Jiný ruský vědec, který na Novičoku pracoval, Vil Mirzajanov, však pochybuje, že by ruské úřady ztratily nad jedem kontrolu. Novičok byl velmi přísně střežený, zdůraznil tento odborník, jenž před dvaceti lety emigroval do Spojených států. Otrava Kivelidiho však naznačuje opak, píše americký server.

Stovky smrtelných dávek

Každopádně za vraždu byl nakonec odsouzen Kivelidiho obchodní partner, který podle obžaloby jed získal přes prostředníky od Rinka. Ten před soudem přiznal, že si prodejem Novičoku vylepšoval plat a rozprodal nejrůznějším zločincům stovky smrtelných dávek.

Dostal mírný trest a odseděl si jen rok za „zneužití státního majetku“. Tento chemik nebyl jediný ruský vědec, který prodával nebezpečné látky a vojenskou výzbroj na černém trhu. V chaotických dobách po rozpadu Sovětského svazu nedostávali státní zaměstnanci často i řadu týdnů či měsíců výplatu. A nebezpečný materiál rozhodně nebyl řádně zajištěn – načerno se prodávaly štěpné látky i radioaktivní materiál, podotýká Hlas Ameriky.

Třetí svědectví o existenci Novičoku

Otravu ruského bankéře Novičokem potvrdil i další bývalý sovětský chemik Vladimir Uglev deníku Guardian. „Látku, která otrávila Skripalovy, možná vyrobily mé vlastní ruce,“ napsal Uglev britskému listu. Uglev je už třetím ruským vědcem, který existenci tajného sovětského programu chemických zbraní po útoku v Salisbury potvrdil.

Ramzan Kadyrov

Uglev uvedl, že byl po vraždě bankéře Kivelidiho a jeho sekretářky v roce 1995 rovněž vyšetřován a poznal, že šlo o látku, kterou syntetizovala jeho skupina v přísně střežených státních laboratořích ve městě Šichany.

Nové poznatky o rozprodávání nebezpečných sovětských jedů zpochybňují tvrzení britské premiérky Theresy Mayové, že vraždu Skripala mohl nařídit jedině ruský stát.

Nulové naděje na přežití i důkazy

Nervové látky se však rychle kazí a prostředek, který prodlužuje jejich skladovatelnost, se Uglevově laboratoři nikdy nepodařilo vyvinout, zdůraznil vědec. Připustil ale, že kdyby se Novičok skladoval správně, mohl by někoho otrávit i po padesáti letech. Upozornil také, že podobné toxické látky nebyly na seznamu, který Rusko předložilo v rámci Úmluvy o chemických zbraních v roce 1993.

Uglev ví o třech úmrtích v souvislosti s vývojem Novičoku – zemřeli prý jeden vědec a dva pracovníci, kteří látku testovali. Na otázku deníku, jaká je naděje, že britští vyšetřovatelé dokážou určit místo původu jedu použitého v Salisbury, odpověděl, že „patrně téměř nulová“. Bylo by to prý však teoreticky možné, kdyby se podařilo získat dřívější vzorky této látky ze sovětských a ruských laboratoří. S jejich pomocí také ruská policie našla Ugleva po vraždě Kivelidiho.

Jedy, na jejichž vývoji se Uglev v sedmdesátých a osmdesátých letech podílel, byly obzvlášť smrtící, zdůraznil vědec. Jestli byli Skripalovi otráveni některou z těchto látek, jsou jejich šance na přežití „nulové“, dočteme se v deníku Guardian s odkazem na písemné vyjádření bývalého sovětského chemika.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.