Trollingová diplomacie. Rusku se přezíravý postoj vůči Západu může vymstít

Když byla diplomatická krize Západu s Ruskem v plném proudu a tři desítky zemí se chystaly vypovědět 150 ruských diplomatů, vymyslelo si ruské velvyslanectví v USA twitterový průzkum.

Uživatelé sociální sítě v něm hlasovali, který ze tří amerických konzulátů v Rusku by měl být podle nich uzavřen. Server americké stanice CNN tvrdí, že to byl názorný příklad, jak Moskva reaguje na kroky Západu – sarkasticky, s opovržením, posměchem, dětinským humorem a s cílem zneužít celou záležitost k vlastní propagandě.

Dokonce i když bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera leželi po otravě v nemocnici, mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová se vysmívala zprávě v britské Dolní sněmovně, jejíž vyznění označila za „cirkus“.

Tak přezíravý postoj se však podle americké televize může vymstít. Když britská premiérka Theresa Mayová oznamovala vypovězení 23 ruských diplomatů, zaměřila se právě na reakci Moskvy, která prý ukázala jen „naprostý despekt“.

Jeden nejmenovaný západní představitel serveru připomněl, že Rusko se chovalo stejně po sestřelení malajsijského letounu nad východní Ukrajinou v roce 2014. „Také přišli s množstvím nejrůznějších směšných a absurdních teorií, aby odvedli pozornost,“ upozornil zdroj.

Jak zaujmout na sítích

Tutéž taktiku Moskva zvolila v případě skandálu okolo dopingu na olympiádě – nejprve rozesela nejrůznější jiná vysvětlení, a když nezabrala, obvinila Západ z rusofobie. U otravy jedem Novičok v Británii přidala další vrstvu propagandy v podobě posměchu a trollingu.

Když Mayová prohlásila, že je „velmi pravděpodobné“, že útok spáchalo Rusko, jeho ministerstvo zahraničí si vymyslelo twitterový hashtag #HighlyLikelyRussia, „velmi pravděpodobně Rusko“, a pokusilo se ho šířit.

Příliš úspěšné nebylo, ale ne proto, že by se snažilo málo. Zveřejnilo třeba video s názvem „Rusko velmi pravděpodobně zasypalo Británii sněhem“. A ruské velvyslanectví v Londýně, o němž je známo, že trolluje, umístilo na internet fotografii Jamese Bonda, který se posmívá představě o ruských špionech. Politolog Ben Nimmo však připouští, že přezíravý postoj opravdu fungovat může.

Podle něj je považovaný za způsob, jak upoutat víc lidí na sociálních sítích, protože mnozí jejich uživatelé virtuálně také komunikují přezíravým způsobem. Nudné diplomatické prohlášení by příliš nezaujalo, ale něco ostřejšího má větší šanci získat pozornost cyničtějších nebo extrémnějších buřičů. „Tentokrát to však Moskva patrně přehnala. Vlády západních zemí nepobavila a ruský žert se může Kremlu pěkně vymstít,“ myslí si CNN.

autor: gzb
Spustit audio