Saúdský princ udělal velký krok ke zlepšení vztahu Izraele a Saúdské Arábie

„Ať už se v diplomatickém zákulisí odehrává cokoli, signály pronikající navenek zřetelně ukazují, že mezi Saúdskou Arábií a Izraelem se mění vztahy k lepšímu,“ tvrdí v analýze britské BBC bezpečnostní a diplomatický dopisovatel Jonathan Marcus. Do tohoto vývoje podle něj zapadají i poslední výroky saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána v rozhovoru pro americký magazín Atlantic.

Budoucí král a již dnes faktický vládce Saúdské Arábie prohlásil, že židovský národ má mít svůj stát v pravlasti svých předků. „Palestinci i Izraelci mají právo na svou zemi,“ vzkázal člen královské rodiny v rozhovoru. Dodal však, že bez mírové dohody upřesňující tuto zásadu se Blízký východ neobejde.

Takto otevřené uznání práva židovského státu na existenci je podle BBC od vysoce postaveného arabského představitele zcela výjimečné. Přesto k tomu nedošlo poprvé. Egypt a Jordánsko mírové smlouvy s Izraelem mají. A také není pochyb, že 16 let stará saúdská mírová iniciativa zahájila postupný obrat v zahraniční politice konzervativního království.

Nabídka trvalého míru zatím nikdy nevzešla v platnost

Izraeli tehdy roku 2002 Rijád nabídl za přesně vymezených podmínek trvalý mír. Bylo jen potřeba vrátit se k linii příměří před rok 1967, spravedlivě vyřešit problém uprchlíků a vytvořit ve východním Jeruzalémě palestinskou metropoli. V průběhu uplynulých let iniciativu několikrát diplomaté oprášili, protože podle mínění BBC představuje jediný základ pro trvalou a obecně přijatelnou dohodu o regionu.

Jonathan Marcus v analýze připomíná, že oteplování mezi Izraelem a Saúdskou Arábií už nějaký čas trvá. Obě země prý silně znepokojila politika americké administrativy Baracka Obamy vůči sílícímu Íránu, kterou vnímaly jako slabou. „Izraelci i Saúdští Arabové nalezli plnou shodu v odporu k íránské jaderné dohodě. Obě země chtějí zablokovat šíření vlivu Teheránu, a zdaleka ne jenom v Sýrii,“ píše britská stanice na svém webu.

Náznaky lepších časů

O sbližování se saúdskou monarchií Izrael už v minulosti leccos naznačoval, zatímco Rijád byl zdrženlivější. Věci se nyní ale pohnuly i na Arabském poloostrově. Nesvědčí o tom jen výroky korunního prince, ale třeba i povolení aerolinkám Air India létat do Tel Avivu přes saúdské území.

Logo

„Je ale možné v tom všem vidět i něco víc než jen starou pravdu, že nepřítel mého nepřítele je mým přítelem?,“ ptá se BBC. Jak hluboké je zlepšení vztahů? A bude trvalé? Odpověď podle Jonathana Marcuse leží v kontextu dramatických změn, které korunní princ plánuje se svou zemí. „Má obrovské ambice. Když v časopisu Atlantic říká, že je vizionář, zní to vzhledem k jeho plánům možná až skromně,“ uvádí novinář.

Dodává, že bin Salmánovi lze leccos vytýkat, například válku v Jemenu. Má-li však prý dosáhnout svého, potřebuje region bez válek a napětí. „Staré nenávisti je třeba ukončit. Platí to i pro izraelsko-palestinský spor, který dnes vypadá stejně beznadějně jako v minulosti,“ píše Marcus.

Netanjahu a jeho volba

Nové sblížení židovského státu s konzervativní monarchií tak zřejmě bude něčím víc než jen účelovým svazkem proti Teheránu či snahou ovlivnit amerického prezidenta ve svůj prospěch. Hodně ale záleží na tom, jak reformy korunního prince dopadnou. A také na tom, zda se izraelský premiér Benjamin Netanjahu chopí nabízené šance. A hlavně, zda vůbec vydrží v úřadu.

„Až příliš často záleží skutečný pokrok na Blízkém východě na příliš mnoha faktorech. Cynik by řekl, že ani dnes není třeba plýtvat velkými nadějemi,“ uzavírá korespondent BBC Jonathan Marcus.

autor: rma
Spustit audio