Orbán je demokratický státník, hlavní opoziční stranou jsou v Maďarsku fašisté, tvrdí Joch

5. duben 2018

Maďarský premiér Viktor Orbán před víkendovými volbami stupňuje útoky na amerického miliardáře a filantropa George Sorose, kterého viní ze snahy svrhnout maďarskou vládu. „Orbán hraje tvrdou politickou hru vůči svému oponentovi. Je to sponzor určitého politického proudu, který je vůči Orbánovi v opozici. Když se bohatý člověk rozhodne stát politickým sponzorem, musí počítat s tím, že se na jeho hlavu snese kritika,“ soudí ředitel Občanského institutu Roman Joch.

Připouští, že Soros počátkem 90. let pomáhal demokratické společnosti napříč politickým spektrem. Od začátku tisíciletí ale štědře podporuje levicově liberální proud ve Spojených státech i v Evropě, a tím se podle Jocha stává kontroverzní postavou. „V posledních letech podporuje věci spíše nerozumné než rozumné,“ dodává.


Orbán útočí na část občanské společnosti, která je vůči němu v opozici. To je v demokratické společnosti naprosto v pořádku.Roman Joch

„V mnoha zemích, kde po tom ani není poptávka, podporuje redefinici manželství i na stejnopohlavní sňatky,“ tvrdí Joch a uvádí slova představitelů bývalé makedonské vlády, že podpora těchto myšlenek například ze strany americké ambasády v době Obamovy administrativy zemi vhání do náruče Ruska.

Joch také připomíná, že hlavní opoziční stranou v Maďarsku je fašistický Jobbik. „Bylo by krásné, kdyby v opozici byla solidní demokratická a levicová strana, ale bohužel není. Nesympatizuji s nacionalismem, ale Orbán je demokratický státník a jeho strana Fidesz je součástí rodiny evropských lidových stran. Mezi ním a Jobbikem bych neváhal ani chvilku,“ zdůrazňuje.

Novinář Luboš Palata se domnívá, že George Soros by si od středoevropských zemí zasloužil vyznamenání: „Je to jedna z nejkladnějších postav středoevropských dějin, například na Slovensku výrazně zlepšil situaci v romských osadách. Dělá mnoho v oblastech, o které se vlády příliš nezajímají.“


Soros podporuje tu část opozice, kterou bychom rádi viděli jako alternativu k Viktoru Orbánovi.Luboš Palata

V Maďarsku Soros podle Palaty podporuje zbytky občanské společnosti a demokratické opozice. „Jeho cílem v žádném případě není odstranit Orbána. Ale podporuje aktivity, které se Orbánovi nehodí v jeho plánu na plné ovládnutí maďarské společnosti,“ upozorňuje novinář Mladé fronty Dnes.

Viktor Orbán prý brzy pozná, že jeho vyostřená rétorika proti Sorosovi je kontraproduktivní. „Některé momenty kampaně byly zrušeny, protože pro velkou část společnosti už to bylo tragikomické. Myslím, že Orbána jeho voliči nevolí kvůli tomu, že je proti Sorosovi.“

autoři: ves , ert
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.