Ústavní činitelé by mohli létat s letadly ČSA

Budou ústavní činitelé létat na zahraniční cesty s Českými aeroliniemi? Tak právě o téhle možnosti budou zítra hned po jednání vlády hovořit ministr obrany Karel Kühnl se šéfem ČSA Jaroslavem Tvrdíkem. Potvrdily to důvěryhodné zdroje blízké resortu obrany. Třeba pro ministra zahraničí Cyrila Svobodu, kterému se porouchal vládní speciál a musel minulý týden nouzově přistát v Mauretánii, by aerolinie dokázaly podle Tvrdíka poslat letadlo do pouhých čtyř hodin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadla ČSA

letadla ČSA | Foto: Jan Rosenauer

Tvrdík dodává, že by pro Svobodu přiletělo buď větší letadlo, aby mohl pokračovat na cestě do jižní Ameriky, anebo menší, pokud by se rozhodl pro návrat domů. Prezident ČSA potvrdil, že se ho na možnost přepravy politiků zeptal přímo předseda vlády.

"České aerolinie byly poprvé indikativně osloveny premiérem České republiky s otázkou, zda by byly potenciálně schopny připravit ekonomicky efektivní participaci na procesu provozování takzvané vládní letky či na úplném převzetí přepravy ústavních činitelů rámcově, před jedním měsícem. V případě, že se na nás vláda nebo ministerstvo obrany obrátí, tak jsme připraveni ho velmi rychle, v řádu dnů, nabídnout," upřesnil Tvrdík.

Bývalý kabinet Stanislava Grosse na jaře rozhodl, že pro takzvanou vládní letku neboli dopravní letectvo České armády nakoupí dvě velká letadla, dvě menší a ještě dva vrtulníky za čtyři miliardy korun. Pokud by nakonec zvítězila úspornější varianta, aby ústavní činitelé létali se stroji ČSA, vojáci by zřejmě pořídili pouze letadla pro přepravu vojáků do misí. Tyto úkoly zaměstnávají armádní letku zhruba ze tří čtvrtin.

Pavel Otto, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme