Zakladatel Facebooku ujišťuje Kongres, že za obsah sociální sítě přijme větší odpovědnost

Americká veřejnoprávní rozhlasová stanice NPR na svých stránkách rozebírá prohlášení, které si připravil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg pro vystoupení v americkém Kongresu. Stanice podotýká, že text je založený na rozsáhlé omluvě.

NPR ze Zuckerbergova vyjádření cituje mimo jiné pasáž, ve které přiznává, že Facebook nedělal dost proto, aby zabránil zneužití platformy pro zlovolné účely. Jako příklady uvádí šíření dezinformace, ovlivňování zahraničních volebních kampaní, publikování nenávistných příspěvků a narušování ochrany soukromých dat uživatelů i vývojářů.

„Neměli jsme dostatečně široký rozhled, abychom si uvědomili svou odpovědnost. Byla to moje chyba a omlouvám se za to,“ stojí v Zuckerbergově projevu pro kongresmany. Plná verze řeči, kterou šéf největší světové sociální sítě ve středu přednese ve Sněmovně reprezentantů, se objevila na stránkách amerického parlamentu na začátku týdne.

Nepřijemné otázky se čekaly

Už před slyšeními se očekávalo, že zákonodárci budou Zuckerbergovi klást nepříjemné otázky ohledně zacházení Facebooku s daty uživatelů a že se budou ptát na zneužití platformy k ovlivňování voleb. Jde o první vystoupení prezidenta a výkonného ředitele Facebooku před Kongresem.

Jak ale poznamenala minulý týden v časopise Wired Zeynep Tüfekçiová, turecká akademička, která se na několika amerických univerzitách zaměřuje na výzkum sociálních sítí, nejde o první Zuckerbergovu omluvu. Lítost nad pochybeními své sociální platformy vyjádřil od jejího založení v roce 2004 už mnohokrát. „Na dobře známou půdu vstupuje zvláště tehdy, když se omlouvá za pochybné postupy při zacházení se soukromými daty na webových stránkách,“ dodává americká veřejnoprávní stanice.

Pokus o nové

Autor článku si zároveň všímá, že jak v předem připraveném svědectví v Kongresu, tak v předchozích veřejných vystoupeních z poslední doby se Mark Zuckerberg pokouší o něco nového – chce prý docílit posunu ve způsobu, jakým Facebook popisuje svůj vztah k obsahu samotné sociální sítě. Celé roky totiž internetový gigant ujišťoval svět, že je to technologická firma, nikoliv mediální platforma nebo vydavatel. Tímto způsobem dával najevo, že Facebook není odpovědný za obsah, který na něm publikují uživatelé.

Facebook

Teď se ale zdá, že Zuckerberg je ochotný přijmout odpovědnost za to, co na platformě uživatelé píší a dělají. Dává najevo přesvědčení, že jeho povinnosti sahají dál, než jen pouze mazat lživé zprávy. „Nestačí jen lidi propojovat – musíme si být jistí, že tato spojení jsou pozitivní. A nestačí jen dát lidem možnost vyjádřit se – musíme se ujistit o tom, že jí nezneužívají k tomu, aby jiným lidem ubližovali nebo aby šířili dezinformace,“ konstatuje Zuckerberg v Kongresu.

Podle amerického podnikatele pak nestačí dát lidem možnost kontrolovat své vlastní informace, ale je třeba se ujistit, že data chrání také vývojáři. „My všichni, kteří na Facebooku pracujeme, jsme odpovědní nejen za vytváření jeho nástrojů, ale musíme si být také jistí, že tyto nástroje se používají k dobrým účelům,“ cituje ze zprávy Marka Zuckerberga pro zákonodárce ve Washingtonu veřejnoprávní stanice NPR.

autor: mam
Spustit audio