Týden očima Petra Schwarze: Veletoče koblihového hnutí

14. duben 2018

Mnohé české politiky evidentně oslovilo heslo „každý den je to jinak“, a k tomu hnutí ANO čím dál více připomíná své předvolební koblihy – často je těžké poznat, co za náplň se skrývá uvnitř.

Takže ANO už zas chce jednat o vládní spolupráci se sociálními demokraty a aspoň teď nevyslyší doporučení prezidenta Zemana, aby premiér v demisi Babiš jednal o podpoře či toleranci svého nového kabinetu s komunisty a Okamurovou SPD. Andrej Babiš se prý vůli většiny vedení svého hnutí podvolil, a to natolik, že obnovení jednání s ČSSD podpořil také.

Doposud jsme byli zvyklí, že program celého hnutí ANO se dal shrnout dvěma slovy, a to právě slovy „Andrej Babiš“ - je to tedy nová zkušenost, která nám ovšem o tom, jaké chce hnutí zastávat hodnoty (jestli vůbec nějaké), stejně zas tolik neřekne.

Jeden z nejrespektovanějších ministrů Babišova kabinetu Pelikán se navíc rozhodl s politikou seknout, protože si s velkou částí členů hnutí ANO názorově nerozumí a navíc nechce dát šanci prezidentovi Zemanovi, aby ho odmítl jmenovat do funkce, když nevyhověl nátlaku hlavy našeho státu, aby nepředal ruského hackera Nikulina justici v USA. Je vidět, že Pelikán svého prezidenta zná.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Prodávat v různých zemích zboží ve stejně vypadajícím obalu, ale s rozdílnou kvalitou obsahu, bude v Evropské unii nezákonné. Eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová představila návrh změn v příslušné evropské směrnici, které napraví současnou praxi dvojí kvality potravin a dalšího zboží, na kterou si stěžovaly země střední a východní Evropy včetně naší republiky. Evropská komise tedy přišla s novou regulací, zajímavé je, že tentokrát se stateční bojovníci proti zvůli bruselských úředníků moc hlasitě neozývají.

Ať se dovedeme na sebe podívat objektivně

Organizace pro zákaz chemických zbraní na základě testů ve svých čtyřech laboratořích potvrdila, že bývalý ruský dvojitý agent Skripal a jeho dcera Julie byli otráveni nervově paralytickým jedem vyvinutým v Rusku zvaným Novičok, navíc vysoce čistým, tedy jen těžko vyrobeným nějak pokoutně.

Takže stále vše ukazuje na zodpovědnost Ruska, to ale jako v jiných případech stále spoléhá na to, že dokázat to zcela nepochybně je téměř nemožné. Julia Skripalová už se zotavila natolik, že mohla opustit nemocnici, Moskva teď tvrdí, že ji i jejího otce drží Britové jako rukojmí, protože Skripalová odmítla kontakt s ruskými konzulárními úředníky. Čemuž se asi nediví prakticky nikdo, včetně kremelských vládců.

Viktor Orbán

Nové americké sankce z minulého pátku zasáhly podle ruského ekonomického listu Vedomosti Rusko nejcitelněji ze všech dosavadních sankcí. Rubl i akcie ruských firem se dramaticky propadly, majetek padesáti nejbohatších Rusů se za jediný den ztenčil o v přepočtu 240 miliard korun.

V maďarských volbách drtivě porazil opozici Fidesz premiéra Orbána, ostrá protiimigrantská rétorika slavila ještě větší úspěch, než sami vítězové čekali.

Zemřel jeden z velkých českých rodáků, kterých naše země, přiznejme si, nemá zase tolik – v Plzni narozený nositel Nobelovy ceny za fyziku Peter Grünberg, o kterém se u nás příliš nemluvilo, protože byl jako dítě se svou rodinou odsunutý do Německa.

Petr Schwarz

Podle nového průzkumu veřejného mínění agentury CVVM už dnes ale Češi Němce neřadí mezi nejméně sympatické národy, nijak překvapivě jsme sobě nejsympatičtější my sami a dobrou známku dostali i Slováci.

Ať se máme rádi, ale dovedeme se na sebe podívat i objektivně, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.