Loučeň slaví 125. let svého fotbalového klubu. Hrál Poborský i Bejbl

15. duben 2018

Velké fotbalové slavnosti prožívají o víkendu v Loučni. Důvod je jednoduchý. Připomínají si tady 125. let od založení nejstaršího fotbalového klubu v Čechách. Nechyběly u toho ani takové hvězdy jako Radek Bejbl nebo Karel Poborský.

Oblíbenou hru z anglického Cambridge do Čech přivezl princ Erich Thurn Taxis, nejstarší syn tehdejšího loučeňského knížepána Alexandra. První fotbalovou jednotku na českém území pak utvořil o prázdninách společně se svými vychovateli a zaměstnanci zámku.

Jak říká kastelán zámku Vratislav Zákoutský, najít soupeře bylo tehdy před 125. lety hodně těžké. "Víme, že fotbalové mužstvo Slavia bylo založeno o něco později, první fotbal se hrál i v Roudnici, ale ne podle těch oxfordských nebo současných pravidel," vysvětlil.

Jak vypadalo první mužstvo FK Loučeň

První utkání se mělo odehrát 18. dubna 1893 v Praze mezi studenty českých pražských vysokých škol a týmem z Loučeně. Jenže studenti odjeli na prázdniny, takže se domluvili s Regatou, tedy spolkem německých pražských studentů, kteří byli ochotni proti Loučeni nastoupit.

Ani po 125 letech fotbal na Loučeni neskončil, i když mezi nejlepší týmy dávno nepatří.

Pokyny před utkáním v Loučni
Radek Bejbl, Karel Poborský a malý fotbalista z FK Loučeň
Mladí fotbalisté v roli diváků
Rozhodčí fotbalového utkání, v pozadí rodina Thurn Taxis
Mužstvo zpodobňující tehdejší Regattu Praha
Park u zámku Loučeň
Spustit audio