Máte krasopis, nebo spíš škrabopis? Písmo vám zlepší moderní kaligrafie

16. duben 2018

Dopisy jsme vyměnili za esemesky a sociální sítě, pero a papír za klávesnici a monitor. Psaní rukou se pomalu dostává do kategorie exotických činností. I přesto zažívá krasopis neboli kaligrafie v současnosti malou renesanci, a to hlavně mezi dospělými.

Lektorka moderní kaligrafie z karlínského centra Draw Planet Anastasie Vrublevská mi trpělivě vysvětluje, jak správně vést ruku, kde čáru ztenčit a kde naopak zesílit.

Snaží se mě naučit takzvané písmo brush, které tvarově připomíná bílý nápis na červené plechovce známé značky limonády. „Písmo působí elegantně také díky poměru popsané a bílé plochy,“ poznamenává.

Trocha kaligrafie nikoho nezabije

Za první hodinu se mi docela povedla jedna vlnovka a několik malých písmenek M. Na výzvu lektorky, co bychom si chtěli zkusit napsat, se odvážně odhodlávám vytvořit blahopřání k narozeninám.

Čtěte také

Výsledkem dvouhodinového snažení je v mém případě kaligraficky velmi nedokonale napsané oslovení „Milá maminko“. Zbytek přání už raději zkracuji na „všechno nej“, a to navíc už jen velkými písmeny.

Přestože jsou náročné, bývají kaligrafické kurzy většinou plně obsazené. Podle jejich koordinátorky Nikoly Dědičové mohou absolventi novou dovednost využít například v restauracích, kde chtějí působivě zpracovat denní menu, anebo při tvorbě nejrůznějších pozvánek.

Lektorka Anastasie Vrublevská během výkladu. Zájem o techniky krásného psaní mezi lidmi roste

Terapie krásným písmem

Od kaligrafického či krasopisného psaní se v českých školách upustilo ve 30. letech minulého století.

„U dětí hledáme tu nejjednodušší cestu, aby byly čtenářsky a písařsky gramotné,“ shrnuje současný trend na školách Radka Vildová, prorektorka pro koncepci a kvalitu vzdělávací činnosti.

Čtěte také

Naproti tomu mezi dospělými v posledních letech stoupá zájem o kaligrafické písmo. Je to spíš otázka vnitřního zájmu a tvořivosti,“ myslí si Radka Vildová, proč se dnes lidé znovu vracejí k vázanému psacímu písmu a k psaní rukou.

autoři: era , and
Spustit audio