Dvouleté děti do školek nepatří, měly by vyrůstat v rodině, říká Václav Klaus mladší

Občanští demokraté chtějí zrušit povinnost školek přijímat dvouleté děti, tak malé tam podle nich nepatří. Václav Klaus mladší ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připomíná, že školky, odborníci i veřejnost se shodují v tom, že do školek mají chodit děti, které jsou zralé.

„Minulá vláda zavedla povinnost, že obce a mateřské školky musí zajistit obligatorně, aby každé dvouleté dítě mohlo chodit do školky. To je špatně,“ říká.

Proti tomu se podle něj bouří jak mateřské školky, tak obce i odborná veřejnost. „Navrhl jsem tuto obligatornost zrušit,“ dodává.

Učitelky musí dvouletým dětem věnovat 90 procent času, a tím kvalita mateřských školek, které jsou na světové špičce, podle něj upadá. „Lidé, kteří chtějí pomáhat rodinám, tak to mají řešit přes ministerstvo sociálních věcí, nikoliv přes školský zákon,“ vyzdvihuje.


Občanští demokraté v prvním čtení ve sněmovně prosadili návrh na změnu školského zákona, který povinnosti přijímat dvouleté děti do mateřských školek zavedl.

Zdůrazňuje také, že novela nic nezakazuje, většinové stanovisko je ale jasné. Poukazuje přitom na petici, kterou podepsalo 15 tisíc učitelek a ředitelek mateřských škol.

„Kam jsem přišel, tam se na mne vrhaly s díky, že tohle chtějí zrušit,“ zdůrazňuje s tím, že kolektivní vzdělávání je dobré pro děti, které jsou zralé pro školní docházku. „Děti by měly vyrůstat v rodině,“ uzavírá.

Přečtěte si přepis celého rozhovoru na našem zpravodajském serveru iRozhlas.

autoři: prh , mba
Spustit audio