Teplotní rekordy ve čtvrtek padaly i v našem kraji. V Příbrami, Tuhani i v Lánech

20. duben 2018

Nejvyšší teploty v Česku ve čtvrtek vystoupaly až nad 26 stupňů Celsia. Nejvýš se rtuť v teploměru dostala v Brně-Žabovřeskách, kde meteorologové naměřili 26,5 stupně. Maxima pro 19. dubnový den byla ve čtvrtek pokořena na více než čtvrtině stanic, které měří teplotu alespoň 30 let. Řekl to Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejtepleji bylo na jižní Moravě. Přes 26 stupňů se teploměr dostal kromě brněnských Žabovřesk také v Olomouci-Holicích. Tamní meteorologická stanice ve čtvrtek zaznamenala maximum 26,2 stupně Celsia.

Rekord byl překročený i v našem kraji – například Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi, kde ve čtvrtek naměřili 25,4 stupně Celsia ( dosavadní max. 24,6), v Tuhani na Mělnicku bylo dosud v tento den nejtepleji v roce 1962 a to 23,8 stupně Celsia, ale včera tam naměřili 24,5 stupně a v Příbrami byl dokonce překročený rekord z roku 1911. Tedy bylo necelých 22 stupňů, zatímco včera v Příbrami zaznamenali 23,4 stupně Celsia. A rekordní tabulky přepsali i v Lánech. Do včerejška tam platil rekord z roku 1996, kdy bylo 22,2 stupně Celsia, teď má novou hodnotu rovných 23 stupňů.

Téměř letní charakter počasí má podle ČHMÚ pokračovat i v pátek. To by se teploty v západní polovině Čech mohly místy dostat až na 28 stupňů Celsia.

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio