Sklizeň salátu v Polabí bude mít kvůli počasí zpoždění

20. duben 2018

Delší zima letos přidělala starosti některým zemědělcům v Polabí. Zahájení jarních prací na polích jim nejdříve komplikovaly březnové mrazy a později taky deštěm podmáčený terén. Některé firmy proto předpokládají pozdější sklizeň části svých výpěstků, týká se to například ledového salátu. Zemědělci se ale ještě skluz snaží aspoň částečně dohnat.

„Salát budeme sklízet zhruba 4 týdny,“ říká agronom Jiří Novák. Firma Pěstitel Stratov v okolí Lysé nad Labem a Milovic hospodaří na zhruba 1700 na hektarech polí, z toho je asi 230 hektarů určených právě na pěstování různých druhů salátů.

„Začali jsme sázet 8. až 10. března, jak jsme zvyklí. Jenže pak přišly mrazy, ale naštěstí zasazený salát to přežil. U ostatních prací ale bylo zpoždění. Čekali jsme, až přejdou mrazy a pak následoval déšť… Zpoždění bych odhadoval na 10 až 14 dnů. Většinou začínám sklízet začátkem května, teď to bude tak 10. až 15. května,“ potvrdil ředitel zemědělské společnosti Tomáš Veselý.

Vedle jarních mrazíků mají zemědělci obavy i ze sucha. Pole, kde pěstují zeleninu, proto mají vybavené závlahovým systémem. „Pokud by nebyla závlaha, nejde pěstovat zeleninu,“ dodal Tomáš Veselý.

Salát začnou zemědělci sklízet v květnu
autor: Michal Trnka
Spustit audio