Nejlepším hasičem roku 2017 je Středočeška Eva Biedermannová

20. duben 2018

Prestižní kategorii ankety Hasič roku 2017 vyhrála středočeská psycholožka kpt. PhDr. Eva Biedermannová a do Galerie osobností byl uveden bývalý ředitel HZS Středočeského kraje Jan Žižka.

U Hasičského záchranného sboru ČR je ve služebním poměru, tj. „v uniformě“ 9 644 příslušníků. Z nich je pak pouze 912 žen. „Eva Biedermannová nechala v tomto hodnocení za sebou celou řadu výjezdových hasičů ,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství HZS ČR Nicole Zaoralová.

Psycholožka Biedermannová u Hasičského záchranného sboru ČR pracuje od roku 2009 a za dobu svého působení byla u řady mimořádných událostí. „Setkává se se smutkem, bolestí, strachem a nejistotou. Jen za loňský rok poskytla posttraumatickou péči a psychosociální pomoc 56 lidem zasaženým mimořádnou událostí,“ dodala mluvčí.

Týkalo se to například hasičů ze zásahu při požáru ve Zvoli a rodině po zemřelém hasiči Janu Odermattovi, obdobně jako rodinám dívek, které spáchaly sebevraždu skokem pod vlak, nebo rodině po zesnulém dobrovolném hasiči.

Podílela se i na realizaci dvou evropských a řady českých projektů, mimo jiné dopravně bezpečnostního projektu „Dožij se dvaceti“. „Je také moderátorkou preventivního videoprojektu středočeských hasičů „Ochrana člověka za běžných rizik a mimořádných událostí“,“upřesnil mluvčí středočeského HZS Ladislav Holomčík.

Eva Biedermannová je druhou ženou Hasičského záchranného sboru ČR, která si toto prestižní ocenění v historii ankety odnesla. Předloni získala titul Hasič roku 2015 por. Bc. Irena Piteráková z HZS Olomouckého kraje, která cestou do práce vyprostila bezvládnou ženu z hořícího automobilu a zachránila jí tak život.

Dalším oceněným Středočechem byl bývalý ředitel HZS Středočeského kraje Jan Žižka. Ten v profesionální požární ochraně pracoval celkem 44let. V roce 1965 nastoupil k tehdejšímu Veřejnému požárnímu útvaru Kladno jako řadový hasič, během krátké doby pak prošel i dalšími funkcemi. Od roku 1988 řídil Krajský útvar Sboru požární ochrany v Kladně, kde se zasadil o zavádění nových technologií a zejména výpočetní techniky a od roku 2001 byl ředitelem HZS Středočeského kraje. Služební poměr ukončil v roce 2009, kdy mu bylo 65 let.

autor: von
Spustit audio