V píseckém arboretu najdete dokonalou přehlídku dřevin. Mají jich více než 300 druhů

23. duben 2018
Česko – země neznámá

Na konci 19. století vznikla v jihočeském Písku lesnická škola. Vzdělávací ústav pro budoucí lesníky se stal záhy respektovanou institucí. Podle jejího vzoru bylo ještě před první světovou válkou budováno lesnické školství v USA. V roce 1913 dostala škola zásluhou Bedřicha Schwarzenberga novou školní budovu a při té příležitosti bylo založeno i rozsáhlé arboretum.

Na ploše necelých tří hektarů bylo tenkrát vysazeno na 250 druhů dřevin. Dnes, po více jak 100 letech, byste v píseckém arboretu našli ještě o zhruba sto druhů víc.

I když arboretum v Písku připomíná ze všeho nejvíc anglický park, a je svým způsobem oázou klidu v okresním městě, přesto není jeho hlavním účelem rekreace návštěvníků, ale vzdělávání studentů lesnické školy. Stromy jsou proto vysázeny v logických skupinách.

U kdysi zasypané vodní nádrže se nachází lužní les, o něco dál pak horská smrčina a nechybí ani exotické dřeviny, se kterými se může lesník rovněž v naší přírodě setkat. Velkou část dřevin označují popisky, u některých typů lesa je pod stromy vysázeno i odpovídající bylinné patro.

„Jsou tady ukázky horských smrčin, tvrdého luhu, měkkého luhu, zkrátka od těch nejteplejších oblastí až po ukázky dřevin z oblastí nejchladnějších,“ vypočítává lesní botanik Jiří Holkup.

Měkký luh přitom podle jeho slov představují dřeviny, které mají měkké dřevo a díky tomu i rychle rostou. Jejich nevýhodou ovšem je, že velice rychle zestárnou a své stanoviště opouští. Zatímco ve tvrdém luhu se vyskytují společenstva dřevin, které mají tvrdé dřevo. Ty rostou naopak pomalu a dožívají se vysokého věku. „Základem měkkého luhu jsou vrby a topoly, pro tvrdý luh jsou typické zase duby, habry, jasany, jilmy a podobně,“ dodává botanik.

Budova lesnické školy byla postavena v roce 1912

Arboretum má parkovou úpravu, a tak v něm nechybí ani lavičky a chodníky, je tam i zajímavě pojatá ptačí budka a také dodnes funkční studna, i když ta je zamčená. A v zadní části se nachází dokonce i včelín. Arboretum je volně přístupné i veřejnosti, návštěvu musíte nahlásit v kanceláři školy.

autor: Filip Černý
Spustit audio