Pavel Zeman: Před premiérem nebudu zastírat, že v GIBSu jsou určité problémy

24. duben 2018

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín skončí ve funkci. K rezignaci ho přiměl tlak premiéra i kritický dopis nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten ve Dvaceti minutách Radiožurnálu říká, že z toho, že Murín ve své funkcí skončí, radost nemá – od začátku bral celou záležitost velice věcně.

„Státní zastupitelství je dozorovým orgánem, GIBS na úrovni policejních orgánů, to znamená, že GIBS musí poslouchat pokyny dozorového státního zástupce,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Z toho důvodu byl od samotného vzniku GIBSu v kontaktu s jejími šéfy, ať už s Ivanem Bílkem, nebo následně Michalem Murínem. S posledně jmenovaným šéfem byla podle něj spolupráce složitější.

„Jestliže mě premiér požádá o to, abych mu zaslal hodnocení činnosti určité organizace z pozice státního zastupitelství, a to je shodou okolností v pozici dozorového orgánu, tak já před premiérem nebudu zastírat, že tam jsou určité problémy,“ vysvětluje.

Přiznává také, že mu vadilo, že jeho dopis byl zveřejněn – jedná se o interní věci státního zastupitelství. „Stojím si za tím, tvrdím, že je to velice věcné, že je to kritické, na druhé straně ta pochybení, která jsou tam obsažena, jsou závažná,“ dodává.

autoři: prh , mba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.