Ředitelství silnic a dálnic dostalo pokutu 630 000 korun

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil zatím nejvyšší pokutu za porušení zákona při zadávání veřejných zakázek ve své historii. Ředitelství silnic a dálnic má zaplatit 630 tisíc korun za pochybení v případě stavby hraničního mostu dálnice Praha - Drážďany. Cena stavby byla 630 miliónů. Rozhodnutí je konečné a není možné se proti němu odvolat - ŘSD se teď v případě nesouhlasu může obrátit už pouze na soud. To se také podle vyjádření mluvčího firmy Jana Hoření stane.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D8

Dálnice D8 | Foto: www.rsd.cz

Předseda Antimonopolního úřadu Josef Bednář pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál uvedl, jakých pochybení se mělo Ředitelství silnic a dálnic dopustit. Šlo zejména o závažné porušení zákona o zadávání veřejných zakázek:

"Tím, že nehodnotil nabídky podle kritérií, ke kterým se zavázal v zadávací dokumentaci. Za druhé: nezdůvodnil rozhodnutí zadavatele o výběru nejvhodnější nabídky, protože nepřijal doporučení výběrové komise."

Proti rozhodnutí se nyní Ředitelství silnic a dálnic může ohradit pouze u soudu, dodává Bednář. "Úřad s konečnou platností vydal rozhodnutí, kterým uložil dosud nejvyšší pokutu v oblasti dohledu nad zadáváním veřejných zakázek ve výši 630 tisíc korun zadavateli Ředitelství silnic a dálnic za závažná pochybení při zadání zakázky, stavby hraničního mostu na úseku dálnice Praha - Drážďany."

Ředitelství silnic a dálnic se proti rozhodnutí úřadu ohradilo. Jak uvedl mluvčí firmy Jan Hoření, postup společnosti ušetřil daňovým poplatníkům více než osm milionů korun, protože vybrala nejnižší nabídku. ŘSD se obrátí na správní soud s návrhem na zrušení rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Vladan Dokoupil, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme