Sobota: Kdo je ve vašem životě andělem?

26. květen 2018

Kdo vám v životě hodně pomohl a pomáhá? Kdo při vás stojí? Je vaším andělem někdo z rodiny, přátel, nebo někdo úplně cizí? Možná za anděla považujete vašeho zachránce, nebo člověka, který vám daroval orgán pro transplantaci? Věříte, že každý má svého anděla, který nad námi bdí? Možná jste se během života přesvědčili, že andělů máte víc? Máte takový zážitek, příběh?

Určitě jste se i vy nejednou přesvědčili, že andělé mezi námi existují. Tím mým je sestra Iva-napsala Karlovi Sladkému do Noční linky paní Jindra. Lékaři jí diagnostikovali jedno vážné onemocnění, při kterém bylo jasné, že přijde o funkčnost ledviny. Protože má už jednu nemocnou, pochopila, že bude zle.

Maminka ani manžel nemohli být dárci, nebyli vhodní, sestra ano. Jak paní Jindra napsala, mají spolu od dětství nádherný vztah a tak když se sestra o jejím trápení dozvěděla, neváhala ani vteřinu. Po nutných vyšetřeních byla vybrána za vhodného dárce a paní Jindra díky ní dál žije. Svou sestru považuje za anděla, a také jí tak často říká.

A co jí tato zkušenost ještě přinesla? Naučila se radovat z každého dne, více si vážit života a některými věcmi, které měla dříve za podstatné, už se nezabývá. Jsi mým andělem! Komu jste to v životě řekli?

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.